X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Imigranții moldoveni riscă să rămînă fără pensie

26 apr. 2017,, 10:45   Societate
4003 1

Acest lucru s-ar putea întîmpla în cazul în care Republica Moldova nu are încheiat ecu țara corespunzătoare acord internațional de asigurare socială.

Într-o astfel de situație s-ar putea pomeni sute de mii de concetățeni de-ai noștri care au lucrat în străinătate zeci de ani.

Cu toate că au lucrat în mod legal și au plătit toate taxele sociale atunci, cînd le este calculată pensia în Republica Moldova, acești ani nu sînt luați în considerare, cetățenii fiind considerați neangajați în cîmpul muncii.

De fapt, totul constă în faptul că țara noastră nu are semnat cu multe țări (inclusiv cu Rusia, unde lucrează majoritatea cetățenilor moldoveni) acordul internațional de asigurarea socială. De aceea, îi sfătuim pe toți concetățenii noștri să afle cu exactitate, dacă țara noastră are cu statul în care merge la muncă un acord bilateral.

Căci o dată vine momentul să se pensioneze, iar omul se poate trezi că va obține o pensie foarte mică, deși a lucrat în mod legal într-o țară sau alta și a plătit în țara de reședință toate contribuțiile sociale, iar în Fondul social al țării noastre nu a ajuns nimic, deoarece între respectivele state nu a fost semnat acordul necesar.

Pînă în prezent Republica Moldova a semnat 12 acorduri bilaterale cu țările europene în


domeniul securității sociale. Este vorba despre: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Belgia și Lituania. Acordul încheiat cu Germania a fost cel de-al 12. Pînă în prezent, negocieri cu privire la astfel de acorduri sînt purtate cu: Letonia, Turcia, Israel, Italia și Federația Rusă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?