Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CEC are obiecții față de proiectul democraților

25 apr. 2017,, 18:32   Politică
3614 5

Unele prevederi ale proiectul de lege cu privire la introducerea votului uninominal au fost criticate de Comisia Electorală Centrală, notează NOI.md.

Instituția a emis astăzi un aviz asupra proiectului democraților, ce urmează a fi expediat Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului. Astfel, potrivit vicepreședintelui CEC, Rodica Ciubotaru, documentul conține o serie de lacune și ambiguități.

„Introducerea sistemului uninominal va genera crearea unor circumscripții uninominale care nu corespund hotarelor unităților administrativ-teritoriale de nivelul 2. Pornind de la cifra totală a alegătorilor, care constituie 2,8 milioane, și avînd în vedere cei 101 deputați, o circumscripție va conține aproximativ 28 de mii de alegători. Aceste cifre corespund doar în cazul a patru raioane, restul unităților rămîn a fi divizate. Astfel nu este clar care anume judecătorii și consilii locale de nivelul 2 vor propune candidaturile pentru membrii consiliilor electorale”, a specificat Cibotaru.

Contradictorie este și prevederea ce vizează revocarea deputaților, susține funcționara, întrucît această prevedere urmează a fi privită prin prisma normei constituționale, care spune că orice mandat imperativ este nul.

Totodată, potrivit avizului enunțat de vicepreședintele CEC, nu este clar nici cum va fi format consiliul electoral responsabil de secțiile de votare din afara țării.

„Propunerea actuală stabilește că pentru secțiile de vot din afara țării urmează a fi creat un consiliu electoral distinct, care va activa pe teritoriul municipiului. Nu sînt precizați subiecții de drept care urmează să înainteze candidaturile în acest consiliu. Nu e clar dacă va rămîne formula de desemnare actuală”, a remarcat Cibotaru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?