Parcările cu plată – un pericol la adresa securității financiare a Moldovei (DOC)

Parcările cu plată – un pericol la adresa securității financiare a Moldovei (DOC)

26 de consilieri municipali au semnat o notă de protest față de implementarea proiectului parcărilor cu plată în municipiul Chișinău, notează NOI.md.

Nota de protest a fost semnată de 26 de consilieri municipali din partea PSRM, ai fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid, ai „Partidului Nostru”, dar și de către consilierul Ion Ștefăniță. Potrivit aleșilor locali, contractul de parteneriat public-privat încheiat cu compania ”EME Parkleitsystem GmbH” este unul  fraudulos și reprezintă un pericol iminent pentru securitatea financiară a Republicii Moldova.

„În condițiile speței, este vorba despre un pretins investitor străin, care în orice moment ar putea să fie tentat să inițieze un diferend investițional internațional pentru a «desena» pretinse prejudicii aduse, fapt ce presupune investigarea minuțioasă a cazului de către organele competente ale țării și pentru care este necesară audierea publică a autorităților competente. După cum se cunoaște, CNA a inițiat o cauză penală pe marginea contractului litigios”, se arată în demers.

Mai mult decît atît, consilierii atenționează că firma contractată de Primărie nu are experiență în domeniu, fiind fondată în mod dubios cu doar cîteva zile înainte de desfășurarea licitației.


„Compania are un acționariat netransparent, avînd ca fondatori majoritari două companii off-shore. Contractul a fost încheiat fără un studiu de fezabilitate în care să fie incluse riscurile. Contractul nu a fost coordonat la nivel central și nici nu reprezintă un parteneriat public-privat, ci este o concesiune clasică, întrucît administrația publică nu participă sub nicio formă la acest parteneriat. Aceasta transmite terenul companiei cu tot cu spații amenajate din bani publici, îi eliberează actele necesare, iar compania face ce vrea, în baza unei redevențe de 10%”, se mai arată în nota de protest semnată de consilieri.


Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load