Codrii Moldovei riscă să dispară

Codrii Moldovei riscă să dispară

Din păcate, în ultimul timp au loc defrișări masive în spațiile verzi ale Moldovei. Din acest considerent, în pericol se află și cea mai mare zonă verde a țării – Rezervația științifică naturală „Codru”, relatează NOI.md.

Tot mai des, pe rețelele de socializare internauții se arată indignați de defrișările din Codru și postează fotografii unde zeci sau chiar sute de copaci sînt puși la pămînt fără milă.

Potrivit președintelui Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste, Vladimir Garabă tăieri în pădurile și rezervațiile naturale din republică sînt permise numai cu scopul de întinerire a zonelor verzi, dar defrișările în masă se fac în scopuri comerciale, nu în folosul naturii.

Cei mai înrăiți și oficiali dușmani ai rezervațiilor naturale sînt însăși pădurarii, care taie copacii pentru ai vinde și a avea venit pe marginea acestei afaceri.

„Pădurarii de foarte mult timp vînd copacii din pădurile țării, deoarece vor să cîștige bani din asta, în contextul în care au cele mai mici salarii din sfera de gospodărire a spațiilor verzi. Acest lucru este bine cunoscut deja de 20-30 de ani și absolut nimic nu se schimbă. Nu degeaba angajările în acest domeniu se fac în baza concursului”, a declarat Garabă într-un interviu pentru sputnik.md.

Tot el a menționat că an de an teritoriul pe care se întinde Rezervația naturală „Codru” se micșorează. „Pădurea de cîndva, care ne-a fost lăsată drept moștenire de la strămoșii noștri, a rămas în măsură de 5%, restul este vorba despre păduri artificiale. Ceea ce se taie cu permisiunea autorităților ține de soiurile de copaci nu atît de importante, dar iată pădurile de stejar, care erau cîndva mîndria țării, în prezent mai îmbătrînesc, se defrișează în masă pentru export, astfel rămînt tot mai puține. Noi ar trebui cu orice preț să salvăm și să păstrăm cele 5% pe care le mai avem”, a adăugat Garabă.

O altă încălcare întîlnită în Codru este vînzarea teritoriilor pentru construcții, acțiuni la fel de ilegale ca și defrișările. Ecologul Vladimir Garabă argumentează aceste fărădelegi în felul următor:

„Există persoane care arendează unele terenuri din Codru, iar acum încearcă să le vîndă deoarece, prețul pentru închiriere s-a mărit considerabil. Astfel de cazuri sînt mai puține în prezent, cu toate acestea, ele încă mai există. Chiar și dacă se vînd terenurile în cauză, proprietarii nu au dreptul să construiască nimic pe ele, însă oamenii încalcă legea”.

Pentru a salva măcar ceea ce ne-a mai rămas din adevăratele păduri ale Moldovei, Vladimir Garabă susține că e nevoie de o finanțare destul de serioasă pentru a se putea purcede la înverzirea, îngrijirea și păstrarea arborilor pe care-i mai avem. În prezent, potrivit sursei citate, statul alocă foarte puține finanțe pentru aceste intervenții în păduri. 
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu5 comentari

Aurelius 23 mai. 08:04

Mai putin sa fure ministerul in fruntea caruia se gaseste schinjulitul Munteanu, pe el trebuie de dezbracat si de lasat in mijlocul codrilor dezbracat ca grupele de tintari se-i dea carte buna

Vasile Balan 24 apr. 18:35

Codrii sa distrujiau, cu incet, in ultimii 20 de ani. Dar cele mai mari defrisari (catastrofoce) a fost premise in ultimele ani, cind in frunte ministerului ecologiei si Intreprinderii de stat Moldsilva a aparut doi Hoti-demagoji - V.Munteanu si I.Cobanu.

vsea 24 apr. 14:29

padurari vostri in ultimei 10-15 ani au devinit milioneri dand mita la cei de sus ca sa inkida okii,or fi dati ei afara sau nu nui intereseaza pe ei daca nu or putea face bani pe codri

Вова 24 apr. 08:06

"Владимир Гараба утверждает, что для того, чтобы спасти хотя бы то, что осталось от настоящих лесов Молдовы, необходимо довольно серьезное финансирование, чтобы приступить к озеленению, уходу и сохранению оставшихся деревьев."
Интересное предложение - Это означает, что с плечи народа, выделить финансы, и вырастить новые леса, чтобы внуки и правнуки бандитов имели что резать, продать и обогатиться, как их отцы и деды. Вытрусить из всех чиновников, начиная от лесника - начальников лесных хозяйствах - министра - и партогиноса Гимпу, все, что они своровали и грабили, и собрать финансы. Вот это будет по правде!!!

klm 24 apr. 08:00

Тупость властей наверху очевидна. Не могут не денег выделить ни посадить ценные породы деревьев. Да здравствует либеральная демократическая партия молдовы. Самая умная партия из всех. Лично я их не выбирал этих гнид которые уже все что можно распродали и повывозили из страны не то что миллионами скорее миллиардами.

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load