X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

MAE al Transnistriei: Moldova și Ucraina nu au argumente (VIDEO)

20 apr. 2017,, 14:45   Politică
2913 3

Potrivit ministrului Afacerilor Externe al așa-numitei RMN, este evident că Moldova și Ucraina nu au argumente care să-i poată convinge că posturile lor vamale comune vor duce la vreun rezultat pozitiv.

Chestiunea organizării de către serviciile vamale ale Moldovei și Ucrainei a unui control comun de-a lungul frontierei RMN a apărut încă în noiembrie 2015. Din acel moment Transnistria are o poziție clară, bazată pe inadmisibilitatea stabilirii unor astfel de măsuri de control, deoarece acestea vin în contradicție cu acordurile procesului de negocieri. Acest lucru l-a declarat într-un interviu pentru TV transnistrean ministrul de Externe Vitalie Ignatiev.

Potrivit spuselor lui, astfel de acțiuni ale Chișinăului și Kievului atrag după sine o întreagă gamă de efecte negative în sfera economică și în domeniul securității, dar și a libertății circulației atît a persoanelor, cît și a transportării bunurilor.

„Cred că acele forțele care inițiază aceste procese, se străduiesc să nu observe, să ignore realitatea obiectivă, legată de faptul că Transnistria controlează frontierele teritoriului său, că avem un conflict, că există mijloace politice și diplomatice pentru a soluționa acest conflict - a menționat Ignatiev. - Această poziție constă în faptul că pașii în vederea instalării posturilor încearcă să ne fie prezentați sub forma unor relații bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina, ceea ce mi se pare, nu rezistă nici unei critici și nu corespunde realității".

Ministrul și-a exprimat, de asemenea, îndoielile sale cum că „cineva a luat în calcul variate scenarii, în cazul instalării acestor posturi comune“, reamintind că partea moldovenească refuză să-i ofere Transnistriei careva informații, inclusiv referitor la schema tehnologică, în baza căreia vor funcționa aceste posturi.

„Ca să nu mai vorbesc despre faptul că am putea discuta despre anumiți parametri, pentru că Transnistria nu este pregătită, în principiu, să discute despre instalarea posturilor“, a adăugat Vitalie Ignatiev.

Potrivit spuselor lui, cu Transnistria se joacă de-a v-ați ascunselea, iar încercarea inițiatorilor de a lua anume această decizie înseamnă de a se retrage din dialogul de fond, oferind astfel răspunsuri la multe întrebări.

„Este evident, că copartenerii nu au nimic de spus, ei nu au argumente care să ne poată convinge că posturile comune vor duce la vreun rezultat pozitiv. De aceea, atît la nivel politic, cît și mediatic, la nivel de experți etc. cu Transnistria se joacă de-a v-ați ascunselea. Acei actori internaționali care sînt responsabili de situația generală, în cadrul dreptului internațional, în cadrul acordurilor procesului de negocieri, doar încearcă să se ascundă sau să închidă ochii, gîndindu-se că nu pot fi văzuți și nici responsabilitatea lor nu transpare”, a spus Ignatiev.

În legătură cu acest lucru, ministrul a dat asigurări că republica va continua să insiste în mod deschis la maxim asupra inadmisibilității acestei decizii, deoarece aceasta poate avea consecințe negative imprevizibile.

„Vom face totul pentru a nu admite instalarea acestor posturi, utilizînd metode politice și diplomatice. Este vorba despre informarea pe larg a partenerilor noștri internaționali, este vorba despre adresarea, trimisă din numele președintelui în adresa tuturor miniștrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale UE, care conține poziția noastră comună cu Federația Rusă cum că această chestiune trebuie discutată la nivelul procesului de negocieri. Transnistria a inițiat, de asemenea, invitații adresate șefilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova de a veni în republică, pentru a discuta în detaliu toate aspectele legate de acest lucru, într-un mod informal. La moment, sîntem în așteptarea unui răspuns de la colegii noștri. Și o serie de alte tehnici pe care le folosim în fiecare zi”, a constatat Vitalie Ignatiev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?