Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Culturile care cel mai mult au avut de suferit în urma zăpezii

20 apr. 2017,, 13:45   Economie
3631 3

Conform indicațiilor prim-ministrului Pavel Filip, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Iurie Ușurelu a emis un ordin în regim de urgență de creare a Comisiei de monitorizare și documentare cu privire la înghețurile tîrzii din primăvara anului 2017, înregistrate în luna aprilie curent.

Comisia de monitorizare și documentare, în termen de zece zile lucrătoare:

1. Va examina și evalua situația creată, în baza informațiilor prezentate de direcțiile raionale agricultură și alimentație;

2. Va elabora recomandări referitoare la măsurile ce urmează a fi întreprinse în vederea reducerii consecințelor înghețurilor și, ca urmare, a eventualelor afectări de înghețuri;

3. Va informa conducerea Ministerului referitor la rezultatul evaluării situației create și va prezenta recomandări.

După primele discuții ale Comisiei, s-au stabilit următoarele:

Gradul de afectare a culturilor de cîmp nu poate fi determinat, din motiv că sînt prevăzute ninsori în următoarele zile. Posibil cea mai afectată cultură va fi rapița.

Agricultorii care au reușit să facă lucrările de fertilizare la culturile de toamnă nu vor fi afectați substanțial.

În cel mai mare risc se află: plantațiile de nuc și plantațiile sîmburoase: cireșii, vișinii, prunii, caișii și piersicii. De asemenea, pomii tineri pot fi afectați, din motiv că aceștia nu sînt pregătiți pentru astfel de temperaturi sensibile.

Informăm că, după retragerea valului de ninsori, Ministerul Agriculturii va organiza ieșiri în teritoriu pentru a determina gradul de afectare a culturilor de cîmp. Totodată, specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare vor oferi informații detaliate privind protecția culturilor agricole în urma afectării.

Conform prognozelor site-ului meteo.md, cea mai riscantă perioadă pentru culturile agricole va fi noaptea din 20 aprilie spre 21 aprilie 2017.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?