Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Pomicultorii din Moldova, alarmați de stihia de afară

20 apr. 2017,, 11:52   Societate
3506 2

Lapovița și temperaturile negative din aceste zile ar putea compromite recolta de fructe și legume din acest an, susțin pomicultorii, citați de NOI.md.

Potrivit lor, situația este cu atît mai îngrijorătoare, cu cît pentru următoarele zile meteorologii au prognozat înghețuri, ceea ce pune în pericol copacii în floare. Agricultorii spun că cele mai afectate vor fi cireșele, vișinele, caisele, perele, iar în unele regiuni chiar și merele.

„E foarte grav pentru noi, pomicultorii, e catastrofă totală! Nu avem timp să dăm foc la materiale fumigene, pentru că e totul ud și nu poate arde în continuare, dacă pericolul de îngheț e pînă luni. Nu putem face nimic, decît să ne rugăm la bunul Dumnezeu. Este greu de spus ce pierderi vom suporta. O bună parte din roadă va fi afectată, așteptăm cu sufletul la gură ajutor de la autorități. Doar o dată am văzut așa fenomen în Georgia și în Japonia, dar la noi așa precedent nu am văzut”, a relatat pomicultorul Stanislav Ivanița pentru Noi.md.

Unii agricultori spun că cel mai mare pericol se așteaptă în următoarele zile, cînd sînt prognozate temperaturi de -4 grade Celsius. „Dacă vor fi înghețuri, ne așteptăm la un dezastru, la criză. Deocamdată nu putem spune ce consecințe va avea vremea, vom ști cu certitudine la o săptămînă - două după înghețuri”, a relatat un alt pomicultor din nordul țării, Vitalie Dvorschii.
„Ne temem de înghețurile prognozate pentru de sîmbătă și duminică. Deocamdată, omătul care a acoperit culturile le ține loc de plapumă, dar vom vedea ce va fi în zilele următoare. Cît privește pomii deja înfloriți sigur că sînt în pericol. În unele regiuni, și pomii de mere ar putea fi afectați”, a menționat Tatiana Pavliuc, un alt producător agricol.

Amintim că îngheţurile tîrzii din primăvara anului trecut au compromis esenţial recolta de fructe în raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Glodeni, Ocniţa, Rîşcani şi, parţial, în Soroca. Circa 62 de mii de tone de recoltă au fost compromise, iar prejudiciile au fost estimate la aproximativ 207 milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?