Vocea diasporei

ONU a respuns cererea Kievului privind Rusia

ONU a respuns cererea Kievului privind Rusia

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a respins pentru a patra oară solicitarea Kievului pentru o hotărîre de urgenţă care să interzică susţinerea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei din partea Rusiei, informează Euronews.

Deşi statul ucrainean afirmă că Rusia a încălcat Tratatul privind finanţarea terorismului, prin sprijinirea grupurilor armate din estul Ucrainei, Curtea de la Haga a anunţat că Kievul nu a oferit suficiente dovezi în privinţa presupusului rol pe care îl are Rusia în cadrul conflictului.

Kievul a mai acuzat Rusia de discriminare la adresa etnicilor tătari din Crimeea, indicînd că acţiunile Moscovei în această privinţă încalcă prevederile Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială. Judecătorii au hotărît astfel ca Rusia să înceteze discriminarea etnicilot tătari din Crimeea, peninsula anexată Rusiei cu trei ani în urmă.

Curtea a anunţat că ”Rusia trebuie să nu mai impună limite asupra abilităţii comunităţii tătare din Crimeea de a proteja instituţiile reprezentative”.

Rusia a negat în mai multe rînduri că ar fi trimis arme şi trupe în estul Ucrainei, însă autorităţile americane au indicat că mii de militari ruşi operează în regiunile controlate de rebelii separatişti.

În pledoaria de deschidere, avocaţii Ucrainei au afirmat că acţiunile Rusiei "au făcut ca cetăţenii ucrainieni să nu se mai simtă nicăieri în siguranţă”.

Kievul consideră Crimeea parte a teritoriului Ucrainei, deşi regiunea a fost anexată de Rusia în 2014.
 
 

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load
PRIVESC EU
privesceu