Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Experţii francezi: Chișinăul trebuie să planifice construcţiile ţinînd cont de riscuri

20 apr. 2017,, 09:00   Capitala
2065 0

Experţii francezi în domeniul urbanismului recomandă autorităţilor Chişinăului să ţină cont de toate riscurile atunci cînd planifică anumite construcţii.

Despre aceasta ei au declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă consacrată forumului "Urbanismul şi dezvoltarea durabilă a Chişinăului" cu genericul "Urbanismul în serviciul populaţiei", care se va desfăşura pe 20 şi 21 aprilie în capitală.

Forumul este organizat de Ambasada Franţei în Moldova, în parteneriat cu Primăria Chişinău şi Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Primul consilier al Ambasadei Franţei în Moldova, JГ©rГ©mie Petit, a spus că pentru dezvoltarea durabilă a oraşului, administraţia capitalei trebuie să menţină priorităţile în planificarea urbanistică, să respecte legile şi restricţiile.

"Autorităţile municipale trebuie să ţină cont de condiţiile climaterice ale Moldovei, să păstreze natura oraşului, să reabiliteze sistemul de canalizare, să elaboreze o strategie de dezvoltare a sectoarelor Chişinăului şi să ţină cont de toate riscurile calamităţilor naturale", a spus el.

Potrivit lui, forumul urmăreşte soluţionarea problemelor oraşului. Experţii din Franţa şi din Moldova vor discuta în cadrul a patru ateliere de lucru rolul planificării teritoriale pentru managementul eficient al oraşului, priorităţile pentru spaţiile publice şi zonele verzi, patrimoniul ca instrument al dezvoltării locale, creşterea potenţialului cetăţenilor şi profesioniştilor.

În opinia experţilor francezi, locuitorii Chişinăului trebuie să participe active la planificarea urbanistică a oraşului.

"Sarcina autorităţilor şi cetăţenilor este de a proteja şi de a aprecia patrimoniul cultural al Chişinăului. Doar în comun pot fi realizate toate proiectele preconizate", a spus fotograful francez Yves Neyrolles.

Ambasada Franţei în Moldova a iniţiat numeroase proiecte care ar putea contribui la dezvoltarea oraşului: expoziţia fotografică "Chişinău şi Lyon: oraşe în lumini", unde sînt prezentate fotografii ale clădirilor şi monumentelor istorice din capitală, filmul documentar "Autopcity" şi concertul trupei Gîndul Mîţei, în cadrul proiectului "Luminează Circul".

Reprezentantul Institutului de Dezvoltare Urbană, Ion Meleştean, a mulţumit părţii franceze pentru susţinere şi pentru participarea în dezvoltarea Chişinăului, menţionînd că forumul este "o bună oportunitate de comunicare şi de schimb de experienţă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?