Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministerul Economiei propune capitalizarea Fabricii de Sticlă

19 apr. 2017,, 16:30   Economie
1895 0

Ministerul Economiei propune capitalizarea Fabricii de Sticlă din Chişinău, pentru a redota întreprinderea şi a lansa procesul de producţie.

Un proiect de hotărîre de guvern în acest sens a fost prezentat pe site pentru consultări publice.

Potrivit documentului, Ministerul propune alocarea a 12,5 mil. lei din bugetul de stat pentru întreprinderea de stat. Ministerul Economiei, care este fondatorul întreprinderii în calitate de reprezentant al statului, menţionează în nota informativă că mijloacele sînt destinate pentru majorarea capitalului social, pentru a depăşi situaţia financiară dificilă.

„În august 2016, Fabrica de Sticlă şi-a sistat activitatea de producere ca urmare a accidentului care a avut loc la cuptorul de topit sticlă. Pentru repararea cuptorului şi pentru dezvoltarea procesului de producţie se preconizează să fie valorificate investiţii capitale în sumă de 5,5 mil. euro. Lipsa volumelor livrărilor necesare, ca rezultat al stopării activităţii de producere a întreprinderii, a influenţat asupra lipsei surselor financiare în volum deplin necesar pentru reconstrucţia cuptorului de topit sticlă. Investiţiile respective urmează să fie finanţate atît din surse financiare împrumutate, surse financiare proprii, cît şi din surse financiare acordate de fondator. Majorarea capitalului social este rezonabilă, avînd în vedere situaţia actuală de la fabrică", se arată în document.

În notă se menţionează că întreprinderea a contractat şi un credit bancar în sumă de 3,5 mil. euro, care va fi utilizat inclusiv pentru achiziţionarea materialelor necesare pentru repararea cuptorului de topit sticlă. Însă, în prezent, aflîndu-se în stare financiară dificilă, Fabrica de Sticlă nu dispune de mijloace financiare necesare pentru îndeplinirea integrală a programului de investiţii.

În opinia autorilor, refuzul sau tergiversarea procesului de capitalizare a întreprinderii, în mod direct, va duce la suspendarea procesului de reconstrucţie a cuptorului de topit sticla. Aceasta va genera disponibilizarea angajaţilor întreprinderii şi aplicarea penalităţilor pentru compania care va efectua lucrările de reconstrucţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?