Volnițchi: Se pregătește terenul pentru reformatarea guvernării

Volnițchi: Se pregătește terenul pentru reformatarea guvernării

Mişcările ce au avut loc în ultima perioadă în Parlament pot fi considerate prevestitoare de mari schimbări politice, opinează analistul politic Igor Volnițchi.

Aderarea a șase foști deputați liberal-democrați la PDM, dar și formarea așa-numitului grup parlamentar european condus de Iurie Leancă trebuie privite prin prisma unor declarații făcute anterior de către decidenții politici, susține analistul politic, citat de NOI.md.

„Potrivit unor informaţii neoficiale apărute în presă recent, lipsa dorinței liberalilor de a vota pentru trecerea de la sistemul electoral proporţional la cel uninominal i-ar fi determinat pe democraţi să caute soluţii de alternativă. Şi se pare că acestea au fost găsite, or, după cum spunea chiar spicherul Andrian Candu, numărul necesar de voturi pentru schimbarea sistemului electoral a fost deja identificat. Dar este evident că modificarea sistemului electoral fără votul liberalilor ar fi generat anumite probleme ce ar fi vizat funcţionalitatea alianţei de guvernare”, explică Volnițchi într-un editorial publicat pe tribuna.md.

Potrivit lui, o altă versiune asupra celor întîmplate recent pe scena politică vorbește despre faptul că se pregăteşte terenul pentru o nouă coaliţie de guvernare, iar aceasta ar urma să fie constituită de fracţiunea parlamentară a PDM, grupul parlamentar al PPEM şi eventual de unii deputaţi neafiliaţi. Cu toate acestea, rămîne deschisă întrebarea: ce va fi folosit pe post de declanşator pentru excluderea liberalilor de la guvernare, mai spune analistul.

„Nu pare deloc întîmplătoare informaţia precum că în perioada imediat următoare va fi votată noua structură a Guvernului, care va prevedea reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, dar şi reducerea numărului de birouri şi agenţii. Un pretext mai bun pentru reformatarea coaliţiei de guvernare decît reorganizarea Guvernului nu cred că poate fi găsit. Iar coaliţia reformatată va putea modifica şi sistemul electoral, fără a se teme de consecinţe politice nefaste la nivelul Parlamentului şi Guvernului”, susține Volnițchi. În opinia lui, toate piesele unui puzzle politic destul de interesant par să vină la locul lor.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

Albert 29 apr. 15:20

На сегодняшний день трудно сказать кого Плаха еще не купил. У нас уже не парламент, а самый настоящий цирк. Оболочка демократическая, а вот внутри самое настоящая власть одного человека, или как минимум маленькой группы.

petro 19 apr. 20:53

«Менять власть, менять власть…» Что касается земных правителей, хотим сделать важное сообщение. С конца 2013 года на планете действует приёмная антихриста. Теперь вся политика решается только там.

Boris 19 apr. 15:26

PD-ul acum a intrat in plina putere, pana acum ei au strans deputatii si au atras investitiile necesare pentru a incepe reformarea totala a guvernarii. Cred ca prima de la ce trebuie inceput este reducerea ministerelor.

miroslav 19 apr. 15:02

ce a si promis plahotniuc... reforma clasei politice din Moldova, si cei care sunt contra - nu doresc binele cetatenilor ci doar se folosesc de voturi!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load