A fost anunțată cauza pieirii mamuților (VIDEO)

A fost anunțată cauza pieirii mamuților (VIDEO)

Oamenii de știință au găsit dovezi ale noilor cauze de dispariție a ecosistemelor din Pleistocenul tîrziu, inclusiv a mamuților.

Studiul respectiv a fost publicat în revista Nature Ecology & Evolution, fiind  comunicat pe scurt de Universitatea din Adelaide (Australia).

Experții consideră că în urmă cu aproximativ 11-15 mii de ani, înainte de dispariția ecosistemelor Pleistocenului, a început topirea permafrostului din Siberia și America de Nord. Acest lucru a provocat o creștere a umidității aerului, iar pășunile atît de obișnuite pentru animale s-au transformat în mlaștini și turbării. Drept urmare a acestor procese s-a produs o diviziune a populațiilor de animale mari, în special, a mamuților.

Savanții au ajuns la aceste concluzii după ce au efectuat analiza radiocarbonică a 51 de oase de ierbivore (de exemplu, zimbru și cal) care făceau parte în timpurile antice din ecosistemele Pleistocen.

Potrivit oamenilor de știință, savanele africane, care după bioproductivitate poate fi comparate cu cele ale ecosistemului Pleistocenului, s-au menținut pînă în prezent, cel mai probabil, datorită musonului care transportă umezeala din regiunea subecuatorială.

 

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Adăugaţi Comentarii

captcha

Întrebarea zilei Toate

load