X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

PDM reacționează la inițiativa lui Igor Dodon: este un truc politic

18 apr. 2017,, 13:38   Politică
2954 4

Partidul Democrat din Moldova a luat act de anunțul făcut de Președintele Igor Dodon, privind propunerea ca actualul sistem electoral să fie înlocuit cu unul mixt.

Democrații și-au expimat regretul pentru faptul că “Președintele și PSRM nu au găsit de cuviință să dialogheze pe această temă dar a ieșit cu o inițiativă doar cînd au înțeles că există voturile necesare pentru schimbarea actualului sistem electoral”.

“Considerăm că ceea ce fac socialiștii acum este un truc politic, o încercare de a împiedica votarea sistemului uninominal și de a muta atenția societății spre altceva, pentru a crea confuzie. Ultimele sondaje au arătat o preferință clară a cetățenilor pentru sistemul de vot uninominal. Și PDM rămâne convins că sistemul uninominal oferă cetățenilor mai multe pârghii de control asupra viitorilor deputați. Vom continua să prezentăm argumente în acest sens. Vom discuta cu toate partidele care sunt interesate de un dialog deschis, vrem un consens politic cât mai larg în privința schimbării sistemului electoral, dar în primul rând vrem un consens larg în societate și respectarea dorinței majorității cetățenilor, de la care am pornit în inițiativa noastră”, menționează sursa citată.

Potrivit PDM, unele partide se opun schimbării actualului sistem electoral deoarece, politicienii nu vor să se reformeze singuri, unii își doresc în continuare să ajungă în Parlament ascunși după liste, să nu dea socoteală în fața oamenilor pentru activitatea lor ca deputați”.

“O parte dintre partidele care se opun au chiar în programul lor politic schimbarea sistemului electoral și cetățenii le-au dat votul inclusiv pentru acest lucru. Astăzi, pentru aceste partide, e mai important să-și rezolve propriile interese, decât să respecte votul pe care l-au primit de la cetățeni.

PDM consideră că reforma politică este absolut necesară.

“În viitorul Parlament cetățenii trebuie să fie reprezentați de cei pe care îi aleg în mod direct, diaspora să aibă proprii deputați, organizațiile etnice să fie și ele reprezentate, precum și alte categorii importante ale societății. Schimbarea sistemului de vot reprezintă doar un început al reformării clasei politice”
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?