X 
Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Președintele SUA își schimbă cardinal cursul

18 apr. 2017,, 12:00   Externe
24149 21

Veaceslav Matveev
Perioada în care intrăm este punctul de ruptură geopolitică.

Încă ieri se părea că tensiunea mondială a scăzut. Dar ultimele acțiuni ale administrației președintelui Trump au arătat clar că acești oameni vor merge pe aceeași cale. Lovitura asupra Siriei, fără elucidarea prealabilă a evenimentelor legate de utilizarea armelor chimice, a acutizat situația în lume.

Trump este de nerecunoscut

„Donald Trump parcă e schimbat. Acum el a revenit la pozițiile tradiționale ale politicii externe americane, pe care le ignora în timpul campaniei electorale. În toate problemele geostrategice – de la Rusia și China pînă la atitudinea față de NATO – președintele american și-a schimbat cardinal cursul”, scrie Christoff von Marschall în „Tagesspiegel”.

„Dar după 70 de zile de aflare în postul prezidențial, viziunea lui asupra lumii practic s-a schimbat complet”, menționează jurnalistul. Acum NATO, potrivit lui, este „pilonul politicii americane aliate, iar Rusia a devenit din nou un adversar. În special, Trump îl consideră pe președintele Putin „parțial vinovat” de atacul chimic din Siria, îl numește „animal” pe aliatul lui, Bashar Al-Assad.

Și elita americană s-a divizat. Politicienii republicani, mai ales senatorii John McCain și Lindsey Graham, au întîmpinat bombardamentul cu entuziasm. „Spre deosebire de administrația anterioară, președintele Trump, confruntîndu-se în Siria cu un moment crucial, a întreprins măsuri, se arată în declarația comună a senatorilor republicani. El merită susținerea poporului american”. McCain și Graham și-au exprimat speranța că Donald Trump nu se va opri aici și va scoate din funcție întreaga aviație a lui Bashar Al-Assad.

Trebuia să se adreseze congresului

Dar nici republicanii nu au fost unanimi. De exemplu, senatorul Rand Paul l-a chemat pe Trump să solicite aprobarea congresului a operațiunii militare în Siria. Cu același îndemn a venit și senatorul republican Ted Cruise, un politician american cunoscut și destul de influent. Aripa de „stînga” a fracțiunii democratice a congresului a condamnat dur decizia președintelui american. Tulsi Gabbard, delegata camerei reprezentanților din partea insulelor Hawaii, care s-a întîlnit anul acest cu Assad și a fost criticată pentru asta de colegi, a declarat că, dacă implicarea președintelui sirian în folosirea armelor chimice va fi demonstrată, atunci el trebuie „judecat și executat”.

Cît privește lovitura, Gabbard a declarat că administrația „a ținut cont de sfaturile șoimilor militari” și a procedat iresponsabil, deoarece nu a așteptat să fie colectate dovezi privind atacul chimic. „Această escaladare este mioapă și va conduce la decese printre populația pașnică, majorarea numărului de refugiați, întărirea Al-Qaida și altor teroriști și, posibil, la un război nuclear înntre SUA și Rusia”, se arată în declarați lui Gabbard pentru presă.

A făcut ceea ce a promis să nu facă

Dar iată cum a reacționat în articolul său „Eu sînt în continuare împotriva implicării în Siria” cunoscutul analist Andrew McCarthy în „National Review”, o veche revistă conservatoare a țării, care este, în general, departe de pacifism. „Președintele Donald Trump a făcut acum ceea ce a jurat să nu facă candidatul Donald Trump, scrie McCarthy. El a lovit într-un regim (fără îndoială unul infam), în lipsa vreunui pericol, nemaivorbind despre vreun atac asupra SUA, și nu de dragul unor interese americane stringente!”

„Agresiunea militară a lui Trump este o încălcare a constituției noastre, care necesită aprobarea congresului pentru aplicarea forței militare în scopuri ofensive”, menționează analistul și invocă o postare mai veche pe Twitter a lui Trump, în care viitorul președinte întreabă: „Ce vom avea din loviturile aeriene asupra Siriei, în afară de majorarea datoriei și un posibil conflict durabil?”

Va rămîne oare Rusia neutră?

America este convinsă de neutralitatea Moscovei. De ce? Washingtonul își amintește că recent secretarul de stat Rex Tillerson a primit de la președintele rus Ordinul Prieteniei și asta ar constitui o garanție a neutralității rusești, dar, în opinia mea, totul e cu mult mai rău. Moscova nu va lăsa fără reacție și atenție acțiunile lui Trump. Prietenia e prietenie, iar interesele geopolitice sînt mai presus de toate. Și așa e corect. Cum spun moldovenii: „Frate, frate, dar brînza-i pe bani”.

Bunăvoința și cuvintele amabile în relațiile celor două mari puteri pleacă în trecut. Cu siguranță, Moscova va face concluzii din cele întîmplate și, cel mai probabil, lumea merge spre un nou val al războiului rece, care ar putea crește în faza fierbinte. Practic, astăzi lumea se va împărți în două tabere. Păcat că lovitura americană va deveni detonator al acestei rupturi geopolitice.

Pentru nimeni nu e secret că Siria este una dintre cea mai veche și sacră țară din lume. Damascul astăzi este cea mai veche capitală, iar în această țară neobișnuită continuă cu o nouă putere experimentul elitelor mondiale întunecate de destabilizare a întregului Orient Apropiat, dar și a lumii în general. Vom mai menționa aici că, bazîndu-se pe susținerea politică și militară a Rusiei, guvernul sirian nu avea o necesitate stringentă de a aplica o lovitură cu arme chimice. Siria se consultă în toate problemele cu conducerea rusă și e puțin probabil că ar fi făcut niște pași distructivi orbește, fără a se consulta cu Moscova. Moscova însă nu le-ar fi dat „undă verde” sirienilor, pentru că aceasta ar fi discreditat-o în fața consilierilor săi militari din Siria. Totodată, comisia ONU, acum cîțiva ani, a monitorizat detaliat și a urmărit distrugerea armamentului chimic sirian sub garanția Rusiei.

Reiese că răspunderea o poartă comisia ONU și specialiștii ei. Militarii sirieni, care în ultimele luni avansează pe toate fronturile, avînd susținerea consilierilor ruși, nu au nicio necesitate de a aplica armele chimice. Aplicarea acestui armament, iar asta o înțeleg și sirienii, ar fi provocat furia și condamnarea comunității mondiale. Prin urmare, armele au fost folosite în locul sirienilor de alte forțe, interesate în escaladarea continuă a conflictului. Care sînt acestea?

Totul va fi bine între Rusia și SUA?

Examinînd situația creată, expertul militar rus Konstantin Sivkov scrie: „În plan politic, lovitura asupra bazei aeriene siriene, efectuată fără înștiințarea prealabilă a părții ruse, este un avertisment pentru Moscova ce s-ar putea întîmpla cu forțele noastre din Siria în cazul unui conflict militar direct dintre FR și SUA în regiune. E clar că arsenalul militar va fi majorat de la 100-150 (și chiar mai multe) rachete de pe 4-5 nave ale SUA”.

Un alt analist rus, Leonid Ivașov, ajunge la următoarea concluzie: „SUA pregătesc a doua lovitură aeriană”. Președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice, doctorul în științe istorice, general-colonelul Leonid Ivașov consideră că atacul cu rachete americane asupra bazei aeriene siriene „Shayrat” nu avea scopuri militare, ci politice, principala dintre care este lovitura asupra influenței Chinei și Rusiei. Totodată, expertul militar nu a exclus faptul că, în urma ultimelor contacte ale președintelui SUA și președintelui RPC, americanii ar putea aplica o nouă lovitură militară pentru afirmarea propriei dominații mondiale.

„În prezența președintelui RPC, Xi Jinping, ei au atacat primii. Acum mă tem că în timpul aflării secretarului de stat al SUA într-o vizită oficială la Moscova ei ar putea aplica a doua lovitură – sau asupra Siriei, sau asupra RPDC. Vor ataca pentru a-și demonstra superioritatea. Ei au nevoie foarte acută de o superioritate militară decisivă asupra noastră, inclusiv politică. Nu mai vorbesc despre cea economică”, a conchis Ivașov.
Însă președintele Trump uimește lumea din nou și din nou. El declară: „Totul va fi excelent între Rusia și SUA. La timpul potrivit totul se va normaliza și, în sfîrșit, se va instaura pacea”. Totodată, în cadrul conferinței de presă de la finele întrevederii cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Trump a declarat că „relațiile cu Rusia au atins cel mai jos punct”. „Noi nu ne împăcăm deloc cu Rusia, dar eu tind spre normalizarea relațiilor cu Moscova”.

„Ar fi fost bine dacă ne-am înțelege cu Putin, cu Rusia… Eu aș dori să mă împac cu toții… Cînd mandatul meu se va încheia, lumea va fi puțin mai bună”. Ținînd cont de acest început, apar mari dubii – dacă va fi bine, atunci pentru cine?

Pentru SUA poziția Beijingului este mai importantă decît cea a Moscovei

Este îngrijorătoare și expedierea escadrei americane spre litoralul RPDC. Cu siguranță, RPDC este un anacronism istoric, dar dacă liderii mondiali se vor purta stîngaci în această perioadă complicată, atunci nimic bun nu va ieși din asta. La începutul lunii aprilie Donald Trump s-a întîlnit cu Xi Jinping. Întrevederea dintre Donald Trump și Xi Jinping are o influență cardinală asupra proceselor internaționale. Într-adevăr, pentru programul politic extern al lui Trump relațiile cu China constituie direcția principală. China, deocamdată, se poartă extrem de calm și reținut. Însă, în ajunul marilor acțiuni geopolitice, Washingtonul are nevoie de bunăvoința ”dragonului roșu”.

Trump se pregătește de evenimente și provocări importante. Posibil, el le va genera singur. Posibil, el este informat mai bine decît alți actori geopolitici. Însă ne miră următoarele. Poziția Moscovei pentru el astăzi nu este atît de importantă, cît poziția Beijingului. Aceasta vorbește despre faptul că evenimentele din viitorul apropiat sînt legate nu de Orientul Apropiat, ci de regiunea Oceanului Pacific, unde, se pare, vor avea loc schimbări politice serioase. Ce se întîmplă în Orient știu doar înalte elite mondiale, dar concluzia e una – confruntările decisive din viitor sînt legate de regiunea în care converg interesele și contradicțiile SUA și RPC.

Lumea se pregătește de mari schimbări politice

Asistentul reprezentantului permanent al FR pe lîngă ONU Vladimir Safronkov, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate, a emis un ultimatum reprezentantului Marii Britanii, Matthew Rycroft, să se abțină de insulte la adresa Rusiei. Totodată, el a declarat: „V-ați speriat, v-ați pierdut tihna din cauză că noi vom colabora cu Statele Unite. Vă temeți de acest lucru. Faceți totul pentru ca interacțiunea să fie subminată… Uitați-vă la mine, nu întoarceți privirea, de ce vă întoarceți privirea?”

Intensitatea discuțiilor politice a ajuns la punctul culminant. Totul vorbește despre faptul că lumea se pregătește de mari schimbări politice, iar componenta militară va constitui momentul-cheie. Anume în Orientul Îndepărtat se va desfășura următoarea epopee a confruntării dintre forțele binelui și răului. Recent China a început să-și desfășoare forțele lîngă frontierele rusești. China și-a amplasat cele mai moderne rachete balistice intercontinentale de producție proprie DF-41 în provincia Heilongjiang din Nord-Est, ce se învecinează cu Rusia. Despre asta comunică TASS cu referire la ziarul „Global Times”. Drept răspuns a fost decretul lui Putin privind aducerea trupelor rusești în alertă, ceea ce demonstrează indirect faptul că comunicările martorilor privind prezența militarilor chinezi la frontiera rusă nu sînt departe de adevăr.

Totodată, se menține tensiunea în relațiile dintre RPC și Japonia. Aici mărul discordiei este un șir de insulițe. Insulele disputate în Japonia se numesc Senkaku, iar în China – Diaoyutai. Divergențele din cauza lor a devenit motiv de escaladare a tensiunii dintre cele două țări.

Controlul asupra insulelor, bogate în resurse naturale, este exercitat de Japonia. La ele, în afară de China, aspiră și Taiwanul. Acesta este încă un focar al unui nou conflict. Iar ultima ruptură critică o constituie relațiile RPC și Republicii Chineze Taiwan, care este un vechi aliat american. Evenimentele legate de RPDC sînt doar un fragment al confruntărilor politice secrete și o parte din planul politic al elitei mondiale, care este legat de realitățile geopolitice din Orientul Îndepărtat și în regiunea Oceanului Pacific. Anume acolo, astăzi, se decide dacă lumea va exploda în viitorul apropiat sau mai avem timp pentru acțiuni politice chibzuite și șansa de a stopa acest ultim război catastrofal pentru întreaga lume.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?