X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sîrbu: Cetățenii vor să aibă dreptul să aleagă şi să recheme deputaţii

14 apr. 2017,, 16:25   Politică
3547 12

Susţinătorii proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral consideră că rechemarea deputaţilor este posibilă.

Audierile parlamentare de vineri au fost consacrate discutării prevederilor proiectului de lege privind modificarea Codului electoral, care prevăd şi revocarea deputaţilor prin referendum.

Prezentînd proiectul de lege, elaborat de Partidul Democrat, deputatul Sergiu Sîrbu, a menţionat că "cetăţenii sînt nemulţumiţi de situaţia actuală a lucrurilor şi vor să aibă dreptul nu doar să-şi aleagă, dar şi să-şi recheme deputaţii".

"Considerăm că această prevedere trebuie inclusă în Codul electoral. Aceasta se află la limita legitimităţii, dacă ne referim la articolul 68 al Constituţiei, în care scrie că "orice mandat imperativ este nul". Dar există şi articolul 69 al Constituţiei, care vorbeşte despre cazurile de încetare a mandatului (în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces - "I."). Noi trebuie să perfecţionăm legislaţia, reieşind din interesele poporului", a spus Sîrbu.

El nu exclude că în procesul acestei perfecţionări va fi nevoie de adoptarea unor modificări la Constituţie.

"Dacă va apărea o asemenea necesitate şi va fi un consens în Parlament, am putea merge pe calea modificării Constituţiei. Trebuie să acţionăm din faptul că legislaţia trebuie să ţină cont de voinţa poporului, nu numai să o supună legii", a declarat Sîrbu.

El a fost susţinut de analiştii care pledează pentru adoptarea proiectului de lege propus.

Politologul Vitalie Andrievschi a amintit că, "potrivit legislaţiei, puterea în Moldova aparţine poporului".

"Trebuie să trecem de la iresponsabilitatea colectivă, care se ascunde în spatele alegerilor pe listele de partid, la responsabilitatea personală, care este prevăzută de alegerile după sistemul majoritar. Al doilea moment: deasupra capului deputaţilor trebuie să atîrne "sabia lui Damocles" sub formă de prevedere prin care ei pot fi rechemaţi. Poate că, în practică, nimeni nu va fi rechemat, dar o asemenea posibilitate trebuie să fie prevăzută", a subliniat Andrievschi.

Expertul Valeriu Reniţa consideră că "iniţiativa legislativă a PDM coincide cu interesele poporului".

"Întîmplător sau nu, dar toate sondajele arată că alegătorii vor anume ceea ce prevede proiectul de lege. Acest lucru îl înţeleg toţi, inclusiv experţii care sînt împotriva modificării sistemului electoral. Ei recunosc că sistemul actual este imperfect, dar, reieşind din anumite interese, ei consideră că dorinţa poporului poate fi ignorată", a menţionat Reniţa.

Expertul Roman Mihăeş, de asemenea, consideră că în legislaţie trebuie introduse prevederi privind revocarea mandatului de deputat.

"Nu sînt de acord că o asemenea prevedere nu există în ţările europene. Aceasta există, cu titlu de excepţie, în Portugalia, Ucraina şi Germania. Este adevărat şi că aceste ţări au fost criticate de Consiliul Europei, dar ele au decis aşa. Acest lucru este posibil şi în Moldova. Poporul trebuie să aibă dreptul şi să aleagă, şi să recheme deputaţii. Dreptul la revocare ar trebui să fie prevăzut în condiţii foarte stricte, cu titlu de excepţie,", consideră Mihăeş.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?