Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Idis "Viitorul": Investigaţia KROLL a permis să aflăm unde sunt 80% din banii furaţi

14 apr. 2017,, 12:15   Societate
7551 9

Investigaţia agenţiei de detectivi Kroll (SUA) a permis să aflăm unde sînt 80% din miliardul furat, consideră expertul economic al IDIS "Viitorul", Veaceslav Ioniţă.

Într-un comentariu pe care Ioniţă l-a făcut în privinţa celei de-a patra note informative a Kroll despre investigaţie, prezentată în ajun, el a spus că "a existat un mecanism bine pus la punct de spălare a banilor furaţi din bănci, inclusiv peste hotare".

"O parte din banii furaţi din bănci, după ce au fost spălaţi, s-au întors în Moldova sub formă de investiţii. Cu ei au fost procurate diverse active. Kroll cunoaşte ce active şi cine le-a procurat. A existat posibilitatea de a injecta în sistemul nostru bancar bani "dubioşi", inclusiv proveniţi din jaful bancar. Odată injectaţi aceşti bani deja erau bani "cinstiţi". Au existat acţiuni concertate a cîteva bănci comerciale, care au ajutat la realizarea jafului bancar şi nimeni nu a văzut şi contracarat aceste acţiuni concertate", a menţionat expertul.

În opinia sa, rezultatele Kroll oferă "o doză de optimism - că banii pot fi identificaţi unde sînt, iar apoi vor putea fi recuperaţi".

Precizăm: Companiile "Kroll" şi "Steptoe &Johnson", care investighează furtul din trei bănci din Moldova a peste mlrd., au transmis Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), pe 13 aprilie, cea de-a patra notă informativă privind desfăşurarea investigaţiei. În document se menţionează că în frauda bancară a fost implicat un grup mare de companii (75), care au acţionat concentrat şi care aveau legătură cu omul de afaceri Ilan Shor ("Grupul Shor"). În perioada 2012-2014, acestea au primit de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank volume semnificative de credite, banii fiind transferaţi pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o reţea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din această ţară.

Marea majoritate a acestor conturi, pe care au ajuns aproximativ 60 mil., au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locaţii off-shore precum Belize, BVI şi Panama. În documentul citat se menţionează că sumele depistate pînă în prezent au fost urmărite pe conturi din multiple jurisdicţii, în mare parte la alte bănci din Republica Moldova, în afara celor trei bănci implicate (5 mil.), Cipru ( mil.), China şi Hong Kong ( mil.) şi Elveţia ( mil.). Aproximativ 0 mil. au fost transferaţi pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?