X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Vești proaste pentru judecători

14 apr. 2017,, 11:15   Societate
4825 3

Imunitatea judecătorilor din Moldova ar putea fi limitată, conform unor modificări ale Constituției adoptate de Parlament, informează Noi.md.

Astfel, judecătorii ar putea fi cercetați penal fără a acordul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul comiterii unor infracțiuni în special de corupere pasivă, trafic de influență sau luare de mită. Potrivit autorităților, judecătorii vor beneficia de imunitate funcțională, și nu de cea personală, cum este în prezent.

Legislativul a modificat și Capitolul despre Autoritatea judecătorilor. Noile prevederi exclud termenul iniţial de 5 ani de numire a judecătorilor. Aceștia vor fi numiți în funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, pînă la atingerea plafonului de vîrstă. Preşedintele poate respinge o singură dată candidatura propusă CSM. La rîndul lor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv. Din componența CSM nu va mai face parte procurorul general.

Proiectul de modificare a Constituției a fost adoptat în prima lectură de Parlament, întru realizarea acțiunilor Pilonului I ’’Sistemul judecătoresc” din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?