X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Filip, despre abordarea pașnică în raport cu Rusia

14 apr. 2017,, 10:40   Politică
16758 18

Premierul Pavel Filip este de părere că relațiile moldo-ruse au evoluat pozitiv în 2016, chiar dacă există divergențe evidente, comunică Noi.md.

Șeful executivului a subliniat că aspirațiile Moldovei de cooperare mai strînsă cu UE, NATO şi GUAM nu ar trebuie să deranjeze autoritățile ruse.

”Moscova ar trebui sa fie mai relaxată cu privire la cooperarea Republicii Moldova cu cele trei organizații. Trebuie în primul rînd să spun că există diferențe clare între aceste trie organizații, precum și între scopurile Moldovei vizavi de aceste organizații. În raport cu UE, noi ne dorim apropierea constantă, cu obiectiv final aderarea, atunci cînd vor fi create toate condițiile, atît la noi, cît şi în interiorul UE. În raport cu NATO, noi ne dorim o comunicare mai bună și nu ne propunem să aderăm la această organizație – nici în viitorul apropiat, nici în viitorul îndepărtat. Iar în ceea ce privește GUAM, aceasta este o platformă regională în care vedem, atît lărgirea colaborării economice, cît și acțiuni comune pe dimensiunea de securitate”, a relatat Filip într-un interviu pentru tribuna.md.

Premierul și-a exprimat speranța că Rusia „va privi cu deschidere” eforturile de politică externă a Republicii Moldova. „Noi întotdeauna am căutat abordarea pașnică, am căutat să fim un furnizor de securitate și de bună înțelegere în regiune, și în Europa în general”, a notat premierul.

În opinia lui Filip, nici faptul că există o divergență pe tema tratamentului la care au fost supuși unii oficiali moldoveni în Federația Rusă, nu înseamnă că relațiile dintre cele două țări s-au stricat.

„Dialogul continuă, pentru a se realiza ajustările necesare. Republica Moldova întotdeauna a oferit și va oferi prietenie celorlalte țări – și în special țărilor cu care avem relații vechi și pe multiple planuri, așa cum este Rusia. Este un lucru dorit de altfel şi de o parte a populației noastre”, a remarcat Filip.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?