Imparțialitatea investigațiilor Kroll, pusă la îndoială

Imparțialitatea investigațiilor Kroll, pusă la îndoială

Mass-media din Moldova a pus la îndoială eficiența și obiectivitatea activității renumitei companii KROLL care desfășoară investigarea independentă a așa numitului jaf al miliardului din cele trei bănci moldovenești.

Într-un articol publicat în ziarul „Komsomolskaia Pravda v Moldove”, autorii au analizat mai multe cazuri de care s-a ocupat această companie americană în perioade diferite.

În special, ei afirmă că anume KROLL, încă la începutul anilor 90, a fost implicat în procesul de identificare a așa numitului „aur al partidului” – mijloacele valutare care după dezmembrarea URSS, potrivit unor estimări, ar fi rămas în conturile PCUS deschise peste hotare. Potrivit autorilor, compania n-a mai reușit să găsească respectivele mijloace, lucru care a provocat un scandal generînd mai multe pretenții atît din partea comanditarului, adică a Guvernului Rusiei, cît și din partea companiei. În pofida faptului că investigația a eșuat, compania KROLL a pretins de la statul rusesc un onorariu, și anume 1,5 mln. de dolari.

La fel, au fost evocate exemple cînd unele dosare de rezonanţă au fost investigate în mod angajat. Este vorba în special despre „dosarul Gongadze”, cazul jurnalistului ucrainean asasinat in anul 2000. Moartea acestuia era asociată cu numele lui Leonid Kucima, președintele de atunci al Ucrainei. Compania KROLL a fost contractată pentru a investiga independent circumstanțele morții acestui jurnalist, iar peste jumătate de an a constatat că Leonid Kucima n-ar avea nicio implicare în acest asasinat. De altfel, unul dintre comanditarii investigației a fost omul de afaceri și politicianul Viktor Pinciuk, care nu era nimeni altul decît ginerele lui Leonid Kucima.

Autorii evocă și alte exemple care indică asupra caracterului angajat și neobiectiv al activității acestei companii americane întrebîndu-se dacă practica „dosarelor la comandă” este cumva una tipică pentru KROLL. În acest context autorii se referă la exemplul lui Abdurahman Boreh, un important om de afaceri și politician de opoziție din Djibouti. Acesta a fost expulzat din țară, iar autoritățile din Djibouti au contractat compania KROLL, chipurile, pentru a identifica conturile secrete ale opoziționarului. De facto, KROLL s-a ocupat de distrugerea reputației antreprenorului, promovînd în instanțele de judecată interesele comanditarului său. Acest lucru a fost de fapt constatat de Curtea Supremă din Anglia care a supus criticelor și a condamnat atît autoritățile din Djibouti, cît și compania KROLL pentru că au „indus în eroare instanța acuzîndu-l de terorism pe cunoscutul om de afaceri din Djibouti Abdurahman Boreh, și concurentul politic al Președintelui din Djibouti, și supunîndu-l unor hărțuieli inadmisibile”.

Amintim că compania americană KROLL a fost angajată în 2015 pentru a desfășura o investigație independentă a așa numitului „jaf al miliardului”. Contractul a fost încheiat cu Banca Națională a Moldovei, iar clauzele acestuia nu sînt făcute publice. Potrivit unor estimări, onorariul companiei ar constitui de la 900 de mii de dolari SUA pînă la 60 la sută din suma recuperată a mijloacelor scoase din cele trei bănci moldovenești devalizate.
 
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu6 comentari

дима 17 apr. 19:16

какие-никакие да заменить их некем-обязать каждого депутата раз в год отстроить школу садик или больницу

Danu 14 apr. 10:48

De parca agentia Kroll isi va pata reputatia pentru o tara ca Moldova, fiti seriosi!

Viorel 14 apr. 10:25

E de rîs bre, cică o publicație care-i finanțată de Kremlin pune la îndoială investigația Kroll, hai lăsați bre poveștile astea. Apropo de banii din miliard, iată unde s-au dus o parte din ei:
http://today.md/ro/news/p olitic/10552

Oleg 14 apr. 10:16

MASS MEDIA de la noi crescuta anume din miliardul cautat de KROLL cum credeti ce ar mai putea face cas a sara in cap KROLL-ului?

fak 14 apr. 07:41

платить процент от найденных и возвращенных денег тогда и разговоров будет меньше

Вова 14 apr. 06:32

А если сравнить с прибылями, от платных парковках по Кишиневу, 90%, которые уходят из казны. И 60% КРОЛУ от украденного миллиарда, можно сказать, что автор один и тот-же, но подписи в первом случае ставит Киртоакэ, которого не могут снять с примара, Кишинева, а 90% из казны примэрии испаряются, а во втором случае с КРОЛОМ - Лянкэ, который создал себе партию, и пока на свободе. И Драгуцану, которого премировали хорошей суммой, и отправили на другую работу. А 60% из украденного миллиарда уходит в компанию КРОЛ. Можно сделать вывод,что в Молдове доллары, куры не клюют, настолько богата страна, что чиновники разбрасываются такими суммами!!!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load