Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Undă verde pentru completarea Constituției

13 apr. 2017,, 14:26   Politică
2453 2

Constituția Republicii Moldova va fi completată cu un capitol nou care vizează statutul și rolul instituției Avocatului Poporului, notează Noi.md.

Un proiect de lege în acest sens, propus de Guvern, a fost votat astăzi în două lecturi de către deputați. Potrivit proiectului, Capitolul III1 din Constituție va stipula că avocatul poporului asigură promovarea şi protecţia drepturilor și libertăţilor fundamentale ale omului. Poate fi numită în această funcție persoana care se bucură de o reputaţie ireproşabilă, are înaltă competenţă profesională şi activitate notorie în domeniul apărării şi promovării drepturilor omului.

De asemenea, este stipulat că avocatul poporului este numit în funcţie de către Parlament, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, în baza unei proceduri transparente de selecţie, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Avocatul poporului nu poate îndeplini nici o altă funcţie remunerată, cu excepţia activităţii didactice, ştiinţifice sau de creaţie, nu are dreptul să desfăşoare activitate politică şi nu poate fi membru al unui partid politic.

Menționăm că textul Constituției a fost completat cu un capitol nou la recomandarea Comisiei de la Veneția, „pentru a proteja independența instituției Ombudsmanului de fluctuația politică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?