Furtul secolului: Kroll prezintă noi dezvăluiri!

Furtul secolului: Kroll prezintă noi dezvăluiri!

Documentele obținute de ”Kroll” demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din Republica Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Shor („Grupul Shor"), notează NOI.md cu referire la un comunicat emis de BNM.

Potrivit comunicatului, Banca Națională a Moldovei a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll în învestigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova. Ca urmare a fraudei, trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii SA (BEM), Banca Socială SA (BS) și Unibank SA (UB) au ajuns în stare de insolvabilitate la sfîrșitul anului 2014.

Potivit informației, cel puțin 75 de companii au format acest grup coordonat. În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci. Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia. Marea majoritate a acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. În urma acestui proces complex de spălare a banilor, majoritatea fondurilor au fost redirecționate în Republica Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, a crea impresia că acestea au constituit împrumuturi corporative veritabile și pentru a permite creșterea portofoliului de credit, în timp ce suma de aproximativ 600 milioane de dolari SUA a fost disipată în conturi bancare din numeroase jurisdicții.

Frauda respectivă a avut la bază un mecanism complex de spălare a banilor pentru a asigura continuitatea procesului de creditare. Lichiditatea a fost gestionată și coordonată între cele trei bănci din Republica Moldova prin multiple depozite interbancare, fiind înregistrate garanții false în bilanțurile zilnice prezentate Băncii Naționale ale Moldovei și stabilit un descoperit de cont (overdraft) fals în registrele contabile pentru a permite continuarea procesului de creditare. Comitetele de creditare din cadrul băncilor au fost conturnate, iar creditele au fost aprobate de către Consiliile de administrație ale băncilor care erau controlate de către „Grupul Shor”.

Etapele inițiale ale anchetei au fost axate pe identificarea mecanismelor care au generat frauda și dezvoltarea parteneriatelor de lucru cu autoritățile internaționale de reglementare. La această etapă, echipa de investigație a avut acces la un volum considerabil de documente, consemnînd un progres în stabilirea acestor mecanisme. Ulterior, investigația s-a axat pe urmărirea creditelor frauduloase acordate prin mecanisme complexe de spălare a banilor, pentru a stabili destinația finală a acestora și a beneficiarilor fraudei.  Obiectivul final al investigației este de a identifica activele cumpărate cu mijloace frauduloase și de a le recupera prin procese legale. Investigația a înregistrat progrese și deține informații suficiente pentru a putea începe etapa de recuperare a fondurilor. 

Urmărirea fondurilor este în curs de desfășurare și sporește în complexitate datorită diverselor niveluri și ramificații ale mecanismului de spălare a banilor la care au fost supuse fondurile de împrumuturi frauduloase în cadrul mecanismului de bază de spălare a banilor. Sumele depistate pînă în prezent au fost urmărite pe conturi din multiple jurisdicții, în mare parte la alte bănci din Republica Moldova, în afara celor trei bănci implicate (185 milioane dolari SUA) , Cipru (63 milioane dolari SUA), China și Hong Kong (61 milioane dolari SUA) și Elveția (23 milioane dolari SUA). Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferați pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.

O parte din fondurile transferate în Moldova a servit pentru achiziționarea unor active. Valoarea totală a acestor active nu este încă stabilită, dar ulterior se vor întreprinde acțiuni în acest sens, prin cooperare cu Procuratura Generală. Adițional, investigația a scos la iveală legăturile între beneficiari individuali ai fraudei și companii care au beneficiat sau au facilitat săvîrșirea acesteia. Aproximativ 40 de persoane fizice au fost identificate, care fie au beneficiat ca urmare a fraudei, fie au facilitat frauda. Încasările pe conturile personale sau ale companiilor cunoscute ca fiind în legătura cu aceste persoane fizice constituie aproximativ 50 milioane de dolari SUA. Majoritatea beneficiarilor individuali au primit sume de sute de mii de dolari SUA, dar investigațiile la zi au dezvăluit de asemenea companii, care ar putea fi în legătură cu persoane fizice, pe conturile cărora au fost transferate zeci de milioane de dolari. Scopul transferului acestor fonduri nu a fost încă stabilit. Nu este clar dacă persoanele care au primit fonduri au fost direct implicate în fraudă sau dacă plățile au fost efectuate sub formă de cadouri sau de remunerări pentru servicii sau bunuri. Lista potențialilor beneficiari trebuie să rămînă confidențială pentru a evita un impact negativ asupra posibilității de recuperare ulterioară a fondurilor delapidate.

Din 25 noiembrie 2016, cînd a fost publicată nota informativă precedentă, BNM a semnat un acord de dezvăluire cu Banca Centrală a Ciprului și a continuat cooperarea cu alte autorități internaționale de reglementare financiară pentru a sprijini urmărirea fondurilor de împrumut frauduloase și pentru a corobora în continuare mecanismele de fraudă. Echipa Kroll informează regulat Banca Națională a Moldovei asupra desfășurării investigației și a avut, de asemenea, întrevederi la nivel înalt cu procurorul anticorupție din Republica Moldova și cu agenții internaționale de reglementare și finanțare. De asemenea, compania Kroll a furnizat FMI o actualizare cu privire la progresul și statutul investigației în curs de desfășurare, inclusiv intențiile de continuare a investigației și a etapei de recuperare.

Companiile Kroll și Steptoe și Johnson au prezentat BNM o strategie pentru a iniția acțiuni în justiție în multiple jurisdicții, în vederea obținerii în continuare a informațiilor și recuperării activelor care au fost delapidate. În prezent, strategia este în curs de revizuire și se preconizează implementarea acesteia în scurt timp. Este foarte important să fie păstrată confidențialitatea rezultatelor investigației și a acțiunilor în justiție propuse, în vederea maximizării oportunităților de recuperare a fondurilor delapidate. Datorită naturii multi-jurisdicționale a acțiunilor judiciare propuse și complexitatea proceselor implicate, se preconizează că etapa de recuperare va dura minimum de la 18 luni pînă la doi ani. Pe lîngă inițierea etapei de recuperare a activelor, investigația și analiza suplementară a fraudei va continua pentru a sprijini procedurile juridice în curs de desfășurare și pentru a obtine mai multa claritate despre beneficiarii fraudei. Compania Kroll va continua să prezinte, în mod regulat, rapoarte Băncii Naționale a Moldovei. 
 
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu18 comentari

Nicu 15 apr. 12:18

Плахотнюк совсем у нас .......!Гнать .... надо из Молдовы!!!

укравшему курицу с чужого огорода 14 апр. 18:4 14 apr. 19:04

румынских ДРАКУЛ поплакаться у этих стен не приглашали - боятся как черт ладана, - а вот этих в своих "кИпченках" можете лицезреть собственной персоной - http://nilloleg.livejournal.co m/11951.html - если "киПовцы" выкупят своего Шора за миллиард долларов, - тогда он,наверняка, мог бы спокойно отправляться к своей жене в райские сады и царские палацы, чтобы ДР акулы на свою душу грех не брали за чужие грехи!

Миллиард украли 14 apr. 18:46

РУМЫНСКИЕ ДРАКУЛЫ, котрые пролезли в руководство Молдовы. Сидит в тюряге пока только один из них-Филат.

Нерусскому 13 апр. 23:15 14 apr. 10:02

а ты-то сам понимаешь, что такое "отмыть" безналичку и вытащить НАЛИЧНЫЕ или на этот "безнал" выкупать/строить материальные ценности - движимость с недвижимостью ?! кстати, а как думаешь, нерусский" - шоровские "зоны свободной торговли" - они за счет каких средств "процветали" - говорят, там оборот неслабый и не только в Молдове ...а сколько там контрафакта с поддельными "лейблами" - уууу - если "КРОЛЛики" копнут еще и эти каналы ..отгрузки и получателей - тогда полетят все ваши бутики ...под такие фанфары - на парочку пожизненных всем их "хозяевам" и "производителям" обеспечено, если в Молдову заглянут истинные "фирмачи" со своими экспертами !!! ( вспомните только аудио- "откровения" Шора в разговоре с Филатом про 500% навар от "труселей" - когда "одна полоска" ткани стоит дороже чем нормальный комплект нижнего белья - задачка, кстати, не только для наших "счетоводов-калькуляторщи ков " по ценообразованию !
А вот список тех, кто взял пару тыщенок долларов на топливо, чтобы пахать и сеять - вот те сегодня страдают больше всего, - только совсем не те, кто выстроил себе заморские дворцы с гостиничными комплексами и там же на них и зарабатывает уже не первый год, кстати, - если их "КРОЛЛики" "откопают" - тогда не жалко было бы даже такой "недвижимостью" поделиться - в процентно-прибыльном выражении, конечно, - если сверх разыскиваемого миллиарда что-то раскопают и не только в Штатах или в Великобритании ..и в той же России, и в Европе - не важно, - будет законная молдавская недвижимость за рубежом, с которой Молдова будет иметь полное право получать свой государственный процент с дохода в бюджет государства - на государственные же - НАРОДНЫЕ денежки все было построено, - не так ли ?!
Так ведь бывает - ищешь одно в "стенобитных тайниках да подвальчиках", а находишь там еще много чего ...припрятанного, которое в заявке даже не числится как украденное .... - когда-то такие находки в 25% оценивались .....
Вариантов ЗАСЛУЖЕННОГО ВОЗНАГРАЖДЕНИЯ за наведения порядка и в молдавском банковском бардаке, более чем достаточно ...и обговорены эти условия могут быть дополнительно, а беспринципный "народ", который рад бы воровать и по-малому, пусть остается при своем мнении и "лает" сегодня ...на слона, - когда начинают лечить старую хроническую болезнь , тоже ведь бывает больно и не только горькое лекарство приходится пить ...иногда и хирургам приходится применять свои хирургические навыки и способности, - так ведь ?!

Нерусский 13 apr. 23:15

Создается впечатление что автор вообще не понимает что такое отмывание денег. Как и зачем надо отмывать кредиты, если это законно оформленные деньги. Автор и Кролл пудрят мозги чтобы еще раз продлить контракт и бабки поднять. Похоже что список содержит людей которые взяли кредит и не смогли вернуть . Это касается тех 50 миллионов и все. Остальнoе повесят на Шор , а он под крышей Плахотнюка. Так что след миллиарда исчезнет под шумок 50 миллионов , которые быстрее всего вернут обанкротившийся строительные фирмы .

ISTENA 13 apr. 22:20

VERNO SKAZANO : Gheorghe 13 апр. 19:09

Этот кролл третий раз скажут что вообще краже не было!!!Страно на что Молдове такой аппарат следственных органов если не хрена не делают!!!

Gheorgh-ю 13 апр. 19:09 13 apr. 21:21

когда объявили о краже - воровать уже было нЕчего ...а покрывать чьи-то акционерные вклады нужно было - вот и завертелось "колесо"... только открываются кражи тех, кто на их раскрытие совсем не надеялся ...о таких аферах века фильмы будут снимать ... как лопнул очередной трест "рога и копыта", который вообще только на бумажке был ... - вспоминайте про "золотого теленка" ...а кто хотел Молдове "рога наставить" и прибрать все к рукам - можете сами покумекать ...кто стал первым кричать "держи вора" - его деньги тоже увели в числе тех 20 млрд. дол. российских ...и не забывайте, что ВЕМ был под "крышей" сбербанка России .... чем занимался банка "сочиале" и какие операции через него прокручивали - по мелочам можно судить - но на перефирии такие дела творились , что даже в центре могли и не знать ....

Gheorghe 13 apr. 19:09

Этот кролл третий раз скажут что вообще краже не было!!!Страно на что Молдове такой аппарат следственных органов если не хрена не делают!!!

демаГОГАМ исследовательским 13 апр. 16:22 13 apr. 17:16

Вы эту "сказку" про Карла и Клару не до конца расписали - за ней есть еще и присказка , - эти "кроЛЛики" на наших технологиях потом свои НАУЧНЫЕ АНТИтехнологии могут расписать ! и не думайте, что те проблемы, которые у нас приключились - это только молдавская проблема и даже того же Талмача, который много сделал для молдавской банковской системы можно было бы тоже привлечь к этим НАУЧНЫМ РАБОТАМ, - банкиром он уже навряд ли будет, а вот на науку переходить и в тишине и без постоянных стрессов работать даже вместе с "кролликами" - это запросто! - нужно учиться СВОИ ошибки исправлять - шишек себе на них уже понабивали не только банкиры и "печатники"! и даже с румынами в этом направлении можно было бы запросто вместе порабаботать - чтобы нац.банки стали такие же автономные и независимые, как и ваше деревце в вашем градине!

исследовательская демагогия 13 apr. 16:22

Кража века: Kroll представляет новые детали! Kroll украл у Клары кларнет, а найти его и миллиарды евро ни как не могут! Филя обещал бабки через месяц найти, но пристроился к попе блохи, потерял всякую надежду найти что то в своей канализации и поэтому потерялся там навсегда! Вообщим- ждите нас на рассвете, сказал это и исчез как всегда !

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load