X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

În Moldova drepturile omului sînt încălcate în continuare

13 apr. 2017,, 13:15   Societate
2544 0

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, consideră că "în Republica Moldova drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului sînt încălcate în continuare".

Despre aceasta el a declarat miercuri, la prezentarea raportului privind respectarea drepturilor omului în anul 2016.

"Sîntem nevoiţi să constatăm că multe drepturi şi libertăţi sînt proclamate, însă nu sînt respectate în realitate. Avem multe plîngeri, adresări oficiale şi neoficiale. Se încalcă cele mai elementare drepturi ale omului ce ţin de viaţa de zi cu zi - dreptul la muncă, la protecţia socială, la sănătate, la o justiţie echitabilă", a spus Cotorobai.

El a menţionat că o situaţie şi mai proastă este în domeniul respectării Constituţiei şi convenţiilor internaţionale la care a aderat Moldova.

"În anul 2011, Moldova a fost audiată la ONU. Au fost făcute 123 de recomandări. Acestea nu au fost îndeplinite sau au fost îndeplinite într-atît de rău, încît acum sînt peste 200 de recomandări către autorităţi", a spus ombudsmanul.

Prezentînd al doilea raport cu privire la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în 2016, şefa Oficiului Ombudsmanului, Svetlana Rusu, a menţionat că 61% din cetăţeni consideră că statul nu oferă drepturi egale la o asistenţă medicală calitativă. În special, acest lucru se referă la drepturilor persoanelor cu venituri mici şi ale persoanelor în vîrstă, indiferent dacă acestea au sau nu poliţă de asigurare medicală obligatorie.

"Cetăţenii nu au acces eficient la justiţie, drepturile lor la siguranţă şi la demnitate, dreptul la asistenţă socială şi la protecţie sînt încălcate zilnic. În 2016, Oficiul Ombudsmanului a înregistrat circa 300 de adresări, mai mult decît în 2015. Problemele invocate de cetăţeni ţin de neexecutarea hotărîrilor judecătoreşti, tergiversarea examinării cauzelor în instanţele judecătoreşti, accesul la avocaţi, prezumţia nevinovăţiei, dreptul la compensarea prejudiciului. Mai mult de jumătate din petiţionari consideră că statul nu le asigură dreptul la serviciile medicale de calitate", a subliniat Rusu.

Ea a comunicat că deţinuţii se plîng de condiţiile proaste de detenţie în instituţiile penitenciare. În raport se menţionează că numai trei din cele 17 închisori au fost renovate şi corespund standardelor minime de detenţie. Totodată, se înregistrează o suprapopulare de peste 40% a spaţiilor de detenţie.

Raportul cuprinde un capitol dedicat respectării drepturilor copilului, unde sînt consemnate probleme ce ţin de documentarea copiilor, în special a nou-născuţilor din stînga Nistrului, problema copiilor rămaşi fără de îngrijire temporară a părinţilor, prevenirea delincvenţei juvenile şi asigurarea justiţiei prietenoase copilului, respectarea dreptului la educaţie.

"Am constatat o mulţime de încălcări. Acestea sînt indicate în raport, la fel ca şi recomandările de eliminare a neajunsurilor. Voi insista ca raportul să fie studiat în şedinţa plenară a Parlamentului, conform prevederilor legislaţiei. În ultimii ani, Parlamentul nu mai face acest lucru, ceea ce este iarăşi o încălcare şi demonstrează că problema respectării drepturilor omului este neglijată", a subliniat Mihail Cotorobai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?