X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE a aprobat o asistență financiară R. Moldova

12 apr. 2017,, 16:15   Economie
1595 0

Comisia Europeană a aprobat astăzi inițierea negocierilor privind asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova în sumă de 100 milioane de euro, informează MOLDPRES.

”La 12 aprilie ambasadorii UE au convenit asupra poziției de sprijin macrofinanciar pentru Republica Moldova. Asistența macrofinanciară reprezintă o operațiune de finanțare în valoare de pînă la 100 milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de împrumut și 40 de milioane sub formă de grant”, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene.

Această asistență financiară va ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile imediate în materie de finanțare și să își stabilizeze economia. Finanțarea oferită de UE va contribui la îmbunătățirea guvernanței economice a țării și va încuraja realizarea unor reforme vitale, precum și va acoperi necesitățile în finanțare externă pentru următorii doi ani.

Hotărîrea Consiliului Comisiei Europene urmează să fie aprobată de Parlamentul European și a face astfel disponibilă finanțarea. Asistența UE face obiectul unui memorandum de înțelegere, inclusiv condițiile precise și specifice, care urmează să fie convenite de către Republica Moldova și Comisia Europeană. O condiție prealabilă ar fi ca Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze respectarea drepturilor omului. Obiectivele includ, de asemenea, eficiența, transparența și responsabilitatea gestionării finanțelor publice, o prevenire eficientă a corupției și a spălării banilor, precum și guvernanța și supravegherea sectorului financiar, mai menționează comunicatul CE.

Cabinetul de miniștri urmează să adopte în ședința de astăzi hotărîrea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană referitor la asistența macrofinanciară. Grupul de negociatori va fi condus de Octavian Armașu, ministru al Finanțelor.

Banii europeni vor fi utilizați pentru ”depășirea șocului economic cauzat de o deteriorare a poziției bugetare și a balanței de plăți, ca urmare a unei fraude bancare majore în noiembrie 2014, precum și exporturile și transferurile de fonduri reduse cauzate de recesiune la unii dintre partenerii comerciali regionali ai Moldovei”. De asemenea, asistența UE va duce la promovarea stabilității macroeconomice și a reformelor structurale în țară, ”consolidarea angajamentului Guvernului în favoarea reformei și aspirațiile sale către o relație mai apropiată cu UE”, precum și îmbunătățirea gestionării finanțelor publice.

Suma împrumutului de 60 milioane de euro va fi alocată în trei tranșe, ”în funcție de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu FMI și a condițiilor ce urmează să fie convenite între Republica Moldova și Uniunea Europeană”. Împrumutul va fi acordat pe un termen de pînă la 15 ani. Rata dobînzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?