Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Mogherini va efectua prima sa vizită în Rusia

12 apr. 2017,, 18:00   Externe
1473 0

Șefa diplomației europene Federica Mogherini va efectua săptămîna viitoare o vizită în Rusia, unde nu s-a mai deplasat pînă acum din cauza tensiunilor cu Moscova privind criza ucraineană, potrivit AFP.

Vizita sa în Rusia, care va avea loc la 24 aprilie, va încheia un turneu în cadrul căruia se va mai afla în China și India începînd cu 19 aprilie.

La Moscova, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe se va întîlni cu șeful diplomației ruse Serghei Lavrov pentru a discuta despre "chestiunile de politică externă cele mai urgente, în special conflictul din Siria", a precizat serviciul său de presă într-un comunicat.

"Ei vor discuta de asemenea despre situația din Libia, procesul de pace din Orientul Mijlociu, Iran, Afganistan și conflictul din estul Ucrainei", conform comunicatului.

Anunțul privind această vizită survine în momentul în care secretarul de stat american Rex Tillerson se află la Moscova într-un context de noi tensiuni după presupusul atac chimic de la 4 aprilie în Siria, la care Washingtonul a răspuns printr-un atac țintit asupra unei baze aeriene siriene trei zile mai tîrziu.

Relațiile dintre Moscova și UE s-au degradat puternic după anexarea Crimeii și izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în 2014.

UE a impus sancțiuni dure Moscovei pentru presupusul său sprijin pentru rebelii proruși care luptă în estul Ucrainei.

Federica Mogherini, care și-a preluat funcția la sfîrșitul lui 2014, nu s-a deplasat de atunci niciodată la Moscova, chiar dacă a avut mai multe întrevederi cu Lavrov cu ocazia unor evenimente internaționale.

Șefa diplomației europene se va afla în China la 19 aprilie pentru o serie de întîlniri cu mai mulți membri ai guvernului în vederea pregătirii summitului anual între UE și China. Ultimul summit a avut loc la Beijing în iulie 2016.

"Cooperarea privind provocările mondiale, cum ar fi schimbările climatice, precum și chestiuni regionale și de securitate" se vor afla pe agenda discuțiilor de la Beijin, conform comunicatului.

Federica Mogherini se va deplasa de asemenea în India la 21 aprilie pentru o întîlnire cu omologul său indian Sushma Swaraj.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?