Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Assad ar putea cunoaște soarta lui Gaddafi

12 apr. 2017,, 22:00   Externe
4638 4

Influentul lider șiit irakian Moqtada Sadr a avertizat marți că președintele sirian Bashar al-Assad riscă să cunoască aceeași soartă ca dictatorul libian Muammar Gaddafi, prins și ucis, dacă nu renunță la putere, transmite AFP.

Sîmbătă, Moqtada Sadr l-a îndemnat pe Bashar al-Assad să demisioneze și a condamnat cu aceeași ocazie presupusul atac chimic asupra civililor atribuit forțelor siriene, devenind unul dintre rarii conducători șiiți care contestă deschid legitimitatea președintelui sirian.

Stabilit în orașul sfînt șiit Najaf, clericul șiit a dat publicității marți un nou comunicat reiterînd poziția sa. "I-am cerut (lui al-Assad) să plece pentru a păstra reputația axei de rezistență și pentru a evita soarta lui Gaddafi", a scris el. Axa de rezistență față de Israel include Iranul, Siria și Hezbollahul libanez.

În octombrie 2011 și după opt luni de revoltă, Muammar Gaddafi, omul forte al Libiei timp de peste patru decenii, a fost capturat de rebeli și împușcat cîteva ore mai tîrziu.

La 4 aprilie, un presupus atac chimic a lovit localitatea rebelă Khan Shaykhun, în nord-vestul Siriei, omorînd cel puțin 87 de civili, dintre care 31 de copii. Atacul a fost atribuit de rebeli și țările occidentale, inclusiv de Statele Unite, regimului al-Assad care a dezmințit orice implicare.

Ca represalii, Statele Unite au efectuat în cursul nopții de 6 spre 7 aprilie lovituri cu rachete Tomahawk asupra unei baze a armatei siriene, de unde, potrivit administrației americane, ar fi fost lansat atacul.

Moqtada Sadr, ale cărui miliții au luptat împotriva forțelor americane din Irak, a mai condamnat sîmbătă lovitura punitivă a Washingtonului, cerînd retragerea tuturor părților străine implicate în conflictul sirian.

Mai multe miliții șiite irakiene, unele susținute direct de Iran, luptă alături de forțele lui Bashar al-Assad în războiul din Siria.

Devenit popular după ce s-a revoltat împotriva americanilor în timpul invaziei, Moqtada Sadr s-a reinventat ca un campion al reformelor din Irak. El se află la conducerea uneia dintre cele mai importante mișcări șiite din această țară, reamintește AFP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?