Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Imprevizibilitatea autorităților de la Kiev ațîță spiritele

12 apr. 2017,, 08:30   Externe
1847 0

«Zarobitciane» (altfel spus gasterbaiterii) ucraineni se grăbesc în Federația Rusă, pînă cînd Kievul nu le-a interzis plecările.

În Radă se poartă discuții aprinse referitor la regimul de vize cu FR, iar Kievul se grăbește să părăsească CSI-ul.

În ultima săptămînă a crescut numărul ucrainenilor, care doresc să lucreze în Rusia. Dacă înainte, pe săptămîna, primeau patente circa 900-1100 de cetățeni ai Ucrainei, atunci săptămîna trecută și le-au perfectat 2349 de oameni. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei consideră că acest lucru este legat de reducerea locurilor de muncă din Ucraina.

Imprevizibilitatea autorităților de la Kiev de parcă ar ațîța spiritele, provocîndu-le dispoziții isterice. Din aceste considerente oamenii tind să-și garanteze un anumit nivel minim de subzistență.

„Cred că cea mai recentă creștere bruscă a activității de muncă pe teritoriul Rusiei a cetățenilor ucraineni este legată într-o mare măsură, în primul rînd, de discuțiile referitor la introducerea regimului de vize, o mulțime de oameni se tem pur și simplu că nu vor avea timp să plece în Rusia, pînă nu a fost introdus acest regim“, a declarat Tamara Guzencova, cercetător principal al Institutul Rus pentru Studii Strategice (IRSS).


Potrivit spuselor lui Guzencova, următorul val, care i-a provocat pe oameni au devenit convorbirile și discutarea proiectului de lege cu privire la retragerea Ucrainei din CSI.

„Eu cred că în această situație va crește nu numai numărul imigranților de muncă din Rusia, dar, de asemenea, cel al persoanelor care doresc să obțină cetățenia rusă. Trebuie să ne așteptăm în viitorul apropiat la acest lucru“, a menționat cercetătoarea IRSS.

Totodată, Tamara Guzenova nu consideră că în viitorul apropiat Ucraina va părăsi CSI-ul, pentru că acele riscuri pe care le comportă acest lucru sînt mult mai mari, decît așa-numitele beneficii.

Potrivit părerii expertului, autoritățile de la Kiev vor negocia. „Vor fi negocieri: de aici plecăm, aici rămînem, cu asta cădem de acord, iar de aici ieșim din nou. Iată așa, va avea loc această tranzacționare, negociere cu privire la faptul de unde vom ieși și unde vom rămîne, acest proces fiind tergiversat” , a menționat Guzencova.

Populația rămîne însă, într-un fel, ostatică a acestei situații.

„Dar oamenii sînt oameni și ei încearcă să-și mărească perna de siguranță pentru a minimiza totuși acele riscuri, pe care le comportă politica Guvernului actual al Ucrainei“, a rezumat experta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?