X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dron: Ofițerii CNA nu sînt atît de ”vocali” la faza de pronunțare a sentințelor

11 apr. 2017,, 17:15   Societate
2707 1

„Atunci cînd va exista un raport proporțional între rețineri și sentințe definitive pe fapte de corupție, vom putea spune că lupta cu corupția în Moldova nu este una de fațadă”.

Opinia a aparține avocatului Ion Dron, preşedinte al Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, și a fost exprimată în contextul reținerilor efectuate astăzi de CNA, în cadrul unui interviu pentru Noi.md.

„Cu părere de rău frecvent sîntem martori la ieșirilor în presă a reprezentanților CNA și a Procuraturii la faza de reținere și mai puțin sînt vocali și vizibili la faza de pronunțare a sentințelor. Cu toate acestea, se pare că procesul de combatere a corupției încet, încet se mișcă, mai puțin cu dorința și voința actualei guvernări, dar sub presiunea partenerilor externi care au investit suficienți bani în modernizarea CNA, în instruirea acestor ofițeri, pentru elaborarea cadrului normativ. A venit vremea cînd autoritățile statului trebuie să ne dea raportul pe marginea eficienței banilor investiți. Aceste acțiuni trebuie să le privim și prin această prismă”, a punctat Ion Dron.

Faptul că situația la capitolul combaterii corupției arată diferit față de acum doi ani, spune juristul, denotă că anumite progrese în această direcție au fost înregistrate. Totuși, potrivit lui, vom putea vorbi definitiv că lupta cu acest flagel nu este de fațadă, doar atunci cînd vor fi pronunțate sentințele, mai ales în cazurile de rezonanță.

„Numai după pronunțarea sentințelor în cazul ministrului și viceminstrului reținuți, a celor 18 judecători și a acelor arestați astăzi, vom putea vorbi dacă a luat sau nu amploare lupta împotriva corupției. Dar în condițiile în care avem condamnat un premier, arestat un ministru, un viceministru, lucrurile se mișcă. O spun și în raport cu ce se întîmplă în țara vecină Ucraina, care nu are rezultatele pe care le are Moldova”, a adăugat Ion Dron.

Amintim că 19 persoane au fost reținute astăzi de ofițeri CNA pentru un termen de 72 de ore. Printre aceștia se numără trei primari și cinci directori de gimnazii suspectați de fraudarea unor licitații publice și delapidări ale Fondului pentru eficiență energetică. În total, pe acest caz au fost intentate 12 dosare penale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?