Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Apel către prim-miniștrii Moldovei și Ucrainei

11 apr. 2017,, 11:09   Politică
2501 2

Decizia Ucrainei de a construi șase hidrocentrale pe rîul Nistru va avea consecințe catastrofale, atenționează Partidul Verde Ecologist, într-un demers înaintat premierilor Pavel Filip și Vladimir Groisman, informează Noi.md.

Președintele Partidului Verde Ecologist (PVE), Anatolie Prohnițchi, a remarcat că autoritățile moldovenești și cele ucrainene nu au reușit să ajungă la un consens pe marginea acestei probleme, ceea ce trezește îngrijorări.

„Venim să atenționăm despre pericolul care planează asupra rîului Nistru. Intențiile guvernării din Ucraina de a construi o cascadă de hidrocentrale în partea superioară a rîului va duce la aceea că Nistrul va rămîne fără apă. În consecință, municipiul Chișinău și alte localități vor avea un deficit mare de apă potabilă. Guvernarea discută de ani de zile această problemă, însă fără vreun rezultat pozitiv pentru Moldova. Scopul nostru este să nu admitem construcția acestor hidrocentrale”, a menționat Prohnițchi.

Potrivit lui, demersul înaintat lui Filip și Groisman a fost semnat de colegii Partidului Verde Ecologist din Ucraina și susținut de o serie de partide ecologiste din Europa: Bulgaria, Polonia, Cipru, România, Portugalia, Slovenia, Rusia. Problematica rîului Nistru a fost discutată în cadrul „Congresului Verzilor Europeni”, desfășurat la începutul lunii aprilie la Liverpool.

„Premierul Ucrainei a semnat un program guvernamental care prevede construirea a șase hidrocentrale, însă acest program nu a trecut nicio etapă de consultare nici cu guvernul Moldovei, nici cu cetățenii care sînt direct vizați de construcție. Actualmente pe Nistru sînt două hidrocentrale mari, iar construcția celor noi va duce la înmlăștinirea rîului Nistru, care este o sursă de apă pentru circa 25 de milioane de locuitori, o sursă vitală de apă. În cazul implementării acestui plan, ar avea de suferit foarte mulți oameni”, a menționat secretarul general al PVE, Gheorghe Zugravu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?