Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Trump și May speră să convingă Rusia să nu sprijine președintele sirian

11 apr. 2017,, 21:00   Externe
2255 2

Premierul britanic Theresa May și președintele american Donald Trump au convenit luni, într-o convorbire telefonică, asupra ideii că este un moment favorabil pentru a convinge Rusia să își retragă sprijinul pentru președintele Siriei, Bashar al-Assad, a informat cabinetul prim-ministrului, printr-o purtătoare de cuvînt citată de Reuters.

Potrivit aceleiași surse, Trump i-a mulțumit șefei guvernului de la Londra pentru susținerea arătată Washingtonului după loviturile cu rachete asupra unei baze militare siriene, săptămîna trecută.

Rachete Tomahawk americane au lovit joia trecută baza aeriană din Siria de unde se presupune că au decolat avioanele care au lovit cu arme chimice un oraș și au omorît zeci de civili, reamintește Reuters.

Guvernul sirian a negat orice implicare în atacul chimic, dar Statele Unite au susținut că decizia de a recurge la represalii s-a bazat pe informații ale serviciilor americane de specialitate.

Bombardamentul asupra bazei Shayrat a marcat o schimbare în strategia SUA privind Siria, al cărei principal aliat este Rusia. Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, și purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Sean Spicer, au declarat duminică, respectiv luni că Statele Unite nu mai consideră posibilă o soluție politică a conflictului din Siria atîta vreme cît în fruntea regimului de la Damasc se află președintele al-Assad.

Trump și May consideră că una din ocaziile de a determina Rusia să accepte această idee este vizita de săptămîna aceasta la Moscova a secretarului de stat american, Rex Tillerson. "Prim-ministrul și președintele au fost de acord că există acum o fereastră de oportunitate pentru a convinge Rusia că alianța sa cu Assad nu mai este în interesul său strategic", a declarat purtătoarea de cuvînt citată de Reuters.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?