Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Reformarea sistemului de determinare a dizabilității

11 apr. 2017,, 10:15   Societate
3104 0

În Moldova va fi introdus sistemul de determinare a dizabilității şi capacității de muncă.

În cadrul unei şedinţe de lucru, prezidate de prim-ministrul Pavel Filip, a fost discutat conceptul de reformare a sistemului de determinare a dizabilității şi capacității de muncă. Totodată, reprezentanţii Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei au propus spre examinare Planul de acţiuni cu privire la implementarea conceptului, transmite NOI.md

Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat importanţa asigurării unui mecanism transparent și imparțial în examinarea cazurilor de determinare a dizabilității, aspect stabilit şi în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2016-2018. „Scopul acestei reforme este fortificarea instituţiilor şi optimizarea proceselor, de altfel, această finalitate este valabilă pentru toate reformele de pe Agenda Guvernului”, a spus Pavel Filip.

Conceptul discutat la şedinţă vizează crearea unui mecanism transparent și imparțial în examinarea cazurilor prin distribuirea aleatorie a dosarelor între echipele de determinare a dizabilității din cadrul Consiliilor regionale/teritoriale și cele superioare, realizîndu-se în același timp prevenirea și diminuarea cazurilor de corupție din sistem.

Noua structură a Consiliului Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă va fi constituită din 4 Consilii regionale, în cadrul cărora vor funcționa 3-5 echipe de determinare a dizabilității şi două Consilii Superioare cu rolul de examinare a contestațiilor și realizare a controlului.

Planul de acţiuni cu privire la implementarea conceptului prevede elaborarea şi aprobarea instrumentelor și criteriilor de determinare a dizabilității prin aplicarea modelului Bio-psiho-social la evaluarea persoanelor. Totodată, va fi creată o pagină web cu posibilitatea programării on-line și va fi pus în aplicare un sistem informațional pentru evidenţa electronică a persoanelor cărora li se va determina gradul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?