Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Atacul SUA asupra Siriei denotă că s-au produs schimbări cardinale

8 apr. 2017,, 11:00   Politică
4888 13

Atacul american asupra Siriei ne demonstrează că SUA și-au schimbat optica referitor la regimul lui Bashar al-Assad și nu doresc să-l tolereze mai mult, considerîndu-l vinovat de toate relele.

Este opinia academicianului Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei și a fost exprimată într-un interviu pentru Noi.md. În opinia expertului, acest atac semnalează că s-au produs două schimbări cardinale: s-a schimbat strategia SUA referitoare la Siria, dar și la lupta împotriva „Statului islamic” în genere. „Dacă în timpul președinției lui Obama, SUA și NATO s-au concentrat mai mult în Iran, Siria practic a fot lăsată Federației Ruse, acum e altă situație. SUA consideră că a venit timpul de a-l debarca pe Bashar al-Assad, care este un aliat fidel al Federației Ruse”, susține Juc.

A doua schimbare, în opinia intervievatului, arată că s-a finalizat etapa așteptărilor Federației Ruse într-o îmbunătățire a relațiilor cu SUA. Potrivit lui, prin această ofensivă, SUA lovește nu doar în administrația lui Assad, dar și în Federația Rusă, ca protector al regimului Assad. Este de așteptat că Rusia va răspunde cu „vehemență diplomatică” la acest incident, prin urmare, relațiile bilaterale se vor tensiona.

"Iluziile au fost spulberate, Rusia nu se mai așteaptă la nicio apropiere dintre Trump și Putin referitor la problemele de pe agenda internațională, ai ales că problema terorismului internațional a fost unica care se prezumă că îi va apropia. Este de aștept la o răcire considerabilă a relațiilor. Nu va mai funcționa acel memorandum de prevenire a incidentelor aviatice întîmplătoare semnat între Rusia și SUA", a explicat Juc.

Lăsînd geopolitica la o parte, analistul afirmă totuși că acest atac este unul regretabil, care nu nu va contribui nicidecum la stoparea luptelor în Siria.

„Părțile vor deveni mult mai hotărîte, opoziția siriană va fi lovită de către Rusia, fortificată de SUA, „Statul Islamic” și el va prinde aripi, iar forțele guvernamentale înțeleg că aceasta este ultima șansă. Deși se vor face unele acțiuni diplomatice este de așteptat ca acest conflict să se aprindă”, a conchis Victor Juc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?