X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Curtea Constituţională va examina deficiențele reformei sistemului de pensii

7 apr. 2017,, 17:00   Societate
3887 8

La Curtea Constituţională (CC) a fost depusă o sesizare privind expertizarea proiectului de lege cu privire la reforma sistemului de pensii.


Autorii sesizării – deputaţi din Partidul Socialiştilor (PSRM) – intenţionează să obţină excluderea din document a punctelor discriminatorii. După finalizarea procedurii de depunere a sesizării, care a avut loc vineri, 7 aprilie, deputaţii Vladimir Odnostalco şi Vasile Bolea şi-au exprimat speranţa în obiectivitatea Curţii Constituţionale, informează NOI.md.

În sesizarea depusă la Curtea Constituţională sînt indicate numeroasele deficienţe admise de autorii proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii. În primul rind, deputaţii din PSRM intenţionează să obţină reducerea vîrstei de pensionare, o procedură echitabilă de recalculare a pensiilor şi indexării în strictă conformitate cu mărimea salariului mediu. “Decizia de a majora vîrsta de pensionare este nefondată şi trebuie revăzută. Merită critică şi hotărîrea, ca rata indexării să nu fie echivalată cu mărimea salariului mediu. Da, se tine cont de rata inflaţiei şi creşterea preţurilor de consum, dar este, de asemenea, important să se ia în calcul mărimea salariului mediu pe ţară, după cum se stipulează în Legea privind indexarea depunerilor băneşti”, a menţionat Vladimir Odnostalco, deputat din PSRM.

Prevederile proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii, în opinia opoziţiei parlamentare, sînt antisociale şi discriminează pensionarii. “Ca urmare a fraudei în reforma sistemului de pensii autorităţile, potrivit estimărilor economiştilor, au economisit peste 240 mil. lei. Fiecare pensionar, aproximativ vorbind, va fi privat anual de pînă la 300 de lei. Anume de aceea noi ne-am adresat Curţii Constituţionale pentru ca judecătorii să se pronunţe obiectiv în legătură cu acest proiect de lege şi să anuleze acele prevederi, care lezează drepturile ale sute de mii de pensionari”, a menţionat Vladimir Odnostalco.

Deputatul Vasile Bolea a atras special atenţia asupra grabei cu care a fost adoptat proiectul legii privind reformarea sistemului de pensii. “Acea insistenţă şi operativitate, cu care guvernul şi parlamentul adoptă în ultimul timp proiecte de legi convenabile, denotă nedorinţa lor de a discuta greşelile, comise de dînşii la pregătirea proiectelor de legi, cu societatea civilă şi experţii. Reforma sistemului de pensii este unul din cele mai elocvente exemple ale faptului că autorităţile ignoră opinia publică. Există încălcări grave ale legislaţiei, care, după cum sperăm noi, vor fi confirmate de Curtea Constituţională şi vor obliga guvernul şi parlamentul să acţioneze în interesele cetăţenilor”, a conchis socialistul.

Vă amintim că guvernul în decembrie 2016 a adoptat un set de amendamente pentru reformarea sistemului de pensii, care prevăd, în special, majorarea vîrstei de pensionare pînă la 63 de ani pentru barbaţi şi femei. Totodată, initial se propunea de a stabili pragul de 62 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru barbaţi. Se prevede, de asemenea, majorarea ratei de cotizare de la actualele 26% pînă la 45%, ceea ce, în opinia autorilor reformei, va permite de a asigura plata pensiilor la nivelul apropiat de mărimea nivelului minim lunar de existenţă. Parlamentul pe 16 decembrie 2016 a votat acest proiect de lege, deşi acesta a fost criticat de PSRM şi Partidul Comuniştilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?