X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Deputați, despre 7 aprilie: Multe răspunsuri nici nu le vom afla

7 apr. 2017,, 14:18   Politică
4415 12

La opt ani de la producerea protestelor violente din 7 aprilie, deputații se arată sceptici că adevărul despre cele întîmplate va ieși la suprafață.

Intervievați de NOI.md, unii parlamentari au afirmat că ceea ce s-a produs la 7 aprilie a fost o tentativă de lovitură de stat, alții sînt de părere că în societate a izbucnit un nou val de renaștere națională.

În opinia președintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov, într-o societate atît de dezbinată, este greu de tras concluzii univoce cu privire la cele întîmplate.

„Este un eveniment pe de o parte dramatic, pe de alta, cu anumite semnificații pentru popor, care denotă că cetățenii își doresc schimbarea. Este un eveniment care ne dă și lecții – trebuie să fim atenți cu ceea ce-și dorește populația. Sigur că au fost elemente cointeresate ca acea pornire pașnică să evolueze negativ. Tot așteptăm de la organele specializate răspunsuri la multe întrebări, dar înțelegem că la evenimente de genul acesta e greu de căutat răspunsul. Dacă societatea e divizată, fiecare găsește vinovatul său”, a remarcat Diacov.

Și fostul deputat comunist Anatolie Zagorodnîi se arată convins că sînt puține șanse să ajungem la o finalitate în „dosarul 7 aprilie”. Versiunea politicianului este că în acea zi a avut loc o tentativă de lovitură de stat, coordonată de forțe din exterior.

„A fost o rușine națională, cu părere de rău, pentru cei care au acaparat puterea prin asemenea violențe. Nu au fost trași la răspundere organizatorii, persoanele care au devastat clădirile Parlamentului și Președinției, ba dimpotrivă, au fost victimizate și premiate cu diferite compensații nejustificate, pe parcursul anilor. N-au fost scoase la iveală nici motivele liderilor politici de atunci – Filat, Chirtoacă, Urechean, care, sub pretextul că alegerile ar fi fost falsificate, au scos mulțimea în stradă, inclusiv copii, studenți. Probe în acest sens așa și nu au prezentat”, a menționat Zagorodnîi.

Deputatul PLDM Tudor Deliu susține că la o serie de întrebări, inclusiv unde a dispărut Declarația de Independență și cine se face vinovat, nu vom afla răspunsuri în actuala conjunctură politică.

„Cu părere de rău, ceea ce s-a întîmplat pe data de 7 aprilie, inclusiv maltratările care au avut loc, arestările și schilodirile prin subsolurile judecătoriilor, așa și nu au fost pînă acum scoase la iveală. De ochii lumii au fost intentate cîteva dosare, unii au fost achitați, alții – avansați în funcție, însă ceea ce s-a dorit atunci, cu părere de rău, nu s-a reușit să se facă în Moldova nici pînă astăzi. Tinerii și-au dorit atunci schimbarea”, a relatat Deliu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?