Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Uruguay: Statul va vinde canabis în farmacii

8 apr. 2017,, 04:00   Externe
1697 0

Uruguay va deveni în luna iulie prima țară din lume care va vinde în farmacii canabis produs sub controlul statului în scopuri recreative, au anunțat joi autoritățile citate de AFP.

"Începînd din iulie canabisul va fi distribuit în farmacii", a anunțat consilierul președinției uruguayane și președintele Consiliului național al drogurilor, Juan Andrés Roballo, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat cu privire la o dată mai precisă, Andres Roballo s-a limitat să anunțe că vînzarea va începe în primele săptămîni ale lunii iulie.

La 2 mai va fi întocmit registrul consumatorilor pe baza căruia uruguayenii și cetățenii străini posesori ai unui permis de rezidență se vor putea înscrie, dacă doresc să-și cumpere canabis.

Drogul ușor va fi comercializat la prețul de 1,30 de dolari gramul, fiecare consumator putînd cumpăra maximum 10 grame pe săptămînă.

Tariful va permite remunerarea societăților private, selectate de stat pentru a produce drogul, precum și a farmaciilor, statul urmînd să recupereze o parte din încasări pentru a finanța mai ales politicile de prevenire, a declarat secretarul general al Consiliului național al drogurilor, Diego Olivera.

Uruguay a adoptat în decembrie 2013 o lege controversată ce permite trei modalități de acces la canabis: cultivarea la domiciliu pentru consum personal, apartenența la un club pentru a cultiva în cooperativă și cumpărarea de marihuana din farmacii.

Primele două modalități au fost deja puse în practică, însă cea privind vînzarea în farmacii și care suscita cele mai multe reticențe a fost de nenumărate ori amînată.

Această lege unică în lume, care a suscitat un mare interes mediatic internațional la aprobarea ei, vizează mai ales combaterea traficului cu marihuana, garantînd totodată un acces securizat la calitatea acestui drog considerat ușor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?