X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Transnistria: Moldova nu a achitat pentru energia electrică livrată

6 apr. 2017,, 14:45   Economie
3044 3

Autorităţile din Transnistria sînt îngrijorare din cauza că Moldova întîrzie să achitate pentru energia electrică care i-a fost livrată.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vicepreşedintele Băncii Centrale Transnistrene (BCT), Alexei Melnic, a spus în cadrul unui emisiuni la un post de televiziune din regiune că în ultimul timp nu se respectă graficul de achitare care este fixat în contractul de export între firma "Energocapital" şi compania moldovenească "Energocom".

"Pe de o parte, aceasta înseamnă că valuta nu mai ajunge în rezervele BCT, iar pe de altă parte, "Energocapital", care furnizează energia electrică, nu poate achita pentru gazul primit. Adică mijloacele care trebuiau să ajungă pe contul de gaz nu mai ajung acolo", a menţionat el

Potrivit ministrului Industriei, Nicolai Gliga, volumul datoriei "Energocapital" în contul de gaz, de unde este compensat deficitul bugetar, depăşeşte 24 mil. ruble ($2,12 mil.).

"Totodată, pînă la sfîrşitul lunii aprilie, firma trebuie să achite pentru gazul consumat pînă la 1 aprilie, în volum de 29 mil. ruble. Astfel, datoria totală poate depăşit 54 mil. ruble ($4,77 mil.)", a spus el.

După cum a informat anterior INFOTAG, pînă la 31 martie, firma intermediară "Energocapital" a livrat întreprinderii "Energocom" energie electrică de la CERS Moldovenească. "Energocom" a încheiat un contrat de livrare a energiei electrice în Moldova, pentru perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018, cu compania ucraineană "DTEK Trading", care a oferit un preţ mai avantajos.

Livrarea energiei electrice către Moldova permitea BCT să primească valută pentru aceasta, în condiţiile în care Transnistria se confruntă cu o criză valutară acută. Odată cu pierderea contractului, situaţia în Transnistria se înrăutăţeşte, după cum recunosc şi autorităţile din regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?