Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

"Expert-Grup": Terenurile din Chişinău reprezintă principalul obiect al corupţiei

6 apr. 2017,, 13:45   Societate
1603 0

Terenurile din Chişinău reprezintă principalul obiect al corupţiei în rîndul funcţionarilor din administraţia orăşenească.

Aceasta este concluzia principală, prezentată joi de specialiştii centrului "Expert-Grup" şi Centrului Naţional Anticorupţie (CNA).

Potrivit agenţiei INFOTAG, vicedirectorul CNA, Cristina Ţărnă, a spus că a fost studiată situaţia din perioada 1 aprilie 2017 - 1 aprilie 2017.

"În pofida gradului relativ mare de încredere a cetăţenilor în autorităţile publice locale (2/3 din respondenţi), 45% dintre aceştia consideră că este normal să ofere funcţionarilor cadouri sau alte feluri de mulţumiri", a menţionat ea, subliniind că "aceasta este o tradiţie moldovenească profund înrădăcinată".

Potrivit ei, în urma studiului a fost elaborat un Plan de integritate, care a fost aprobat de conducerea oraşului şi va fi aplicat în timpul apropiat.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a spus că obiectivul său principal de cînd a fost ales în funcţie, în 2007, este lupta cu corupţia.

"Acest fenomen nu s-a născut în timpul administraţiei mele şi nu există doar în Moldova. El există în toate ţările din Europa de Est. În Chişinău sînt zeci de cazuri de corupţie, de regulă, cu loturile de teren. Corupţia a pătruns în toate direcţiile primăriei şi preturilor. În prezent se află în arest un viceprimar şi un şef de direcţie, care, de asemenea, au aprobat înstrăinarea terenurilor. Din păcate, uneori procesele judiciare împotriva foştilor demnitari durează ani de zile şi nu arareori fără o hotărîre definitivă", a menţionat el.

Edilul a spus că, pe lîngă coruperea clasică, un judecător din sectorul Rîşcani împreună cu un avocat au elaborat o schemă de înstrăinare a terenurilor cu privatizarea lor ulterioară şi înregistrarea la Agenţia cadastrală, evitînd structurile primăriei.

Reprezentantul "Expert-Grup", Olga Sîju, a comunicat că 45% din oamenii de afaceri au recunoscut că au plătit funcţionarilor pentru obţinerea actelor de autorizare.

"Fiecare al doilea respondent a confirmat acţiuni de estorcare la toate nivelurile autorităţilor publice locale. Considerăm că plata neoficială pe care funcţionarii din capitală şi-o pun în buzunar este de circa 6 mil. lei anual", a spus expertul, subliniind că o altă problemă în activitatea administraţiei orăşeneşti este neexecutarea hotărîrilor conducerii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?