Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Candu: Cererea transnistrenilor este abuzivă și ilegală

6 apr. 2017,, 10:48   Politică
12391 46

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că solicitarea autorităților nerecunoscute din stînga Nistrului este abuzivă și ilegală. De această părere este președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Speakerul a menționat că nu dorește să comenteze solicitarea așa-numitelor autorități din regiunea transnistreană.

„Recunoașterea pașapoartelor sau actelor de identitate a celor care locuiesc pe teritoriul Transnistriei, eliberate de acele autorități ilegale și nerecunoscute de noi, va fi o încălcare flagrantă a dreptului internațional și va fi o încălcare flagrantă a tuturor înțelegilor, chiar și a statelor garante și participante în formatul 5+2", a spus el.

Amintim că și prim-ministrul Pavel Filip a declarat ieri că cererea autorităților transnistrene este o tentativă de a redirecționa atenția cetățenilor din stînga Nistrului de la problemele actuale cu care se confruntă regiunea transnistreană.

„De fiecare dată cînd liderii politici comit greșeli și aceste greșeli au un impact extraordinar de mare asupra propriilor cetățeni, asupra oamenilor care i-au ales, ei încearcă să vină cu diferite inițiative, declarații pentru a orienta opinia publică în altă parte de la greșelile comise de ei. Eu cred că această intenție se încadrează perfect în aceste noțiuni. Noi cunoaștem despre această orientare a liderilor din regiunea transnistreană, or de fapt acestea nu sînt soluții. Acestea sînt niște declarații care vin să îngreuneze procesul de negocieri dar și de a găsi soluții pentru a soluționa acest conflict teritorial cu regiunea transnistreană”, a precizat prim-ministrului.

Acum cîteva zile în Transnistria au avut loc audieri parlamentare cu participarea administrației de la Tiraspol. La finalul audierilor a fost redactată o rezoluție prin care Sovietul Suprem cere Moscovei recunoașterea actelor de identitate după modelul republicilor separatiste din Estul Ucrainei. În rezoluție se mai vorbește despre un război nedeclarat al Chișinăului împotriva Tiraspolului.

Această rezoluție notează necesitatea de informare a conducerii Federației Ruse privind situația din Transnistria în legătură cu instaurarea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan dar și despre eliminarea din considerente politice a Centralei termice de la Cuciurgan de pe piața energetică a Moldovei.

Pretinsul spicher al Sovietului Suprem, Aleksandr Șcerba a declarat că toate acțiunile realizate de către Republica Moldova sînt motivate din punct de vedere politic, iar scopul acestora ar fi sugrumare regiunii și scoaterea influenței ruse din regiune. Acesta a mai menționat că se va adresa Rusiei să recunoască actele de identitate emise de către Transnistria. Rezoluția va fi prezentată președintelui rus Vladimir Putin și vicepremierului, reprezentantul special pentru Transnistria, Dmitri Rogozin.

În cadrul audierilor, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că toate acțiunile Republicii Moldova îndreptate împotriva Transnistriei sînt îndreptate de fapt împotriva „Lumii Ruse”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?