Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Directorul “Promo-LEX”, despre lacunele votului uninominal

5 apr. 2017,, 17:45   Politică
3010 5

În proiectul de lege cu privire la modificarea sistemului electoral, propus de majoritatea parlamentară, sînt încălcate drepturile unor categorii de cetăţeni ai Moldovei.


Proiectul de lege, propus de majoritatea parlamentară, prevede un sistem electoral, la care demult au renunţat mai multe ţări dezvoltate ale lumii. El, de asemenea, încalcă flagrant drepturile locuitorilor unui şir de regiuni ale Moldovei, în primul rind, ai Transnistriei. Acest lucru l-a declarat miercuri, 5 aprilie, în cadrul audierilor parlamentare Pavel Postica, director executiv al Asociaţiei “Promo-LEX”, comunică NOI.md.

Modificarea formatului alegerilor parlamentare, asupra căreia insistă Partidul Democrat (PDM), contravine sporirii eficienţei sistemelor electorale din alte ţări ale spaţiului postsovietic. “Eu am fost observator la recentele alegeri parlamentare din Armenia. Am fost plăcut surprins de faptul, cum întro ţară din spatiul postsovietic a fost creat un sistem electoral proportional cu liste deschise de partid. Cu toate acestea, la noi se obişnuieşte de a acuza de înapoiere acele ţări, care fac parte sau aspiră să adere la UEEA. Iar noi, deşi dorim să aderăm la Uniunea Europeană, încercăm să implementăm un sistem învechit, la care au renunţat demult ţările dezvoltate ale lumii”, a declarat Pavel Postica în cadrul audierilor parlamentare.

Expertul a acordat atenţie susţinută dreptului locuitorilor Transnistriei la participarea în alegerile organelor puterii legislative a Moldovei. Potrivit spuselor lui, încercările de a limita drepturile lor contravin prevederilor articolului 54 al Constituţiei, în care se stipulează că “exerciţiul drepturilor şi libertăţilor nu poate fi supus altor restrîngeri decît cele prevăzute de lege, care corespund normelor unanim recunoscute ale dreptului international şi sînt necesare în interesele securităţii naţionale, integrităţii teritoriale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice”.

Şeful Asociaţiei “Promo-LEX” le-a expus participanţilor la audierile parlamentare o serie de momente litigioase, pe care le-a identificat în textul documentului. “În redacţia proiectului de lege propus spre examinare cetăţenii Moldovei, care locuiesc în srînga Nistrului, de-facto sînt excluşi din procesul politic. Acest aspect încalcă flagrant Constituţia. La fel ca şi faptul că originarilor din Transnistria li se interzice de a-şi înainta candidaturile pentru a participa la alegerile parlamentare. În ceea ce priveşte participarea la vot a reprezentanţilor diasporei, există, de asemenea, multe momente litigioase. În ce măsură acestora li se va acorda dreptul de a participa la vot? Vor fi ei asiguraţi cu numărul suficient de secţii de votare şi buletine? De soluţionarea acestor probleme trebuie să se ocupe în exclusivitate Comisia Electorală Centrală, MAEIE trebuie exclus din acest proces”, a conchis Pavel Postica.

Vă amintim că despre intenţia de a modifica sistemul electoral a anunţat pe 6 martie preşedintele PDMVlad Plahotniuc. El a nominalizat drept unul din avantajele votului uninominal posibilitatea Moldovei de a delega în Parlament reprezentanţii localităţilor sale. În cazul, dacă ei nu vor îndreptăţi încrederea, cetăţenii vor avea posibilitate de a-şi revoca delegatul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?