X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Un pensionar a rezolvat una dintre cele mai grele probleme matematice

6 apr. 2017,, 01:30   Externe
3452 0

Pînă în prezent, cei mai experimentaţi matematicieni şi-au petrecut zeci de ani din viaţă încercînd să rezolve o problemă cunoscută cu denumirea Inegalitatea lui Gauss (IG)

Un statistician pensionar din Germania a descoperit rezolvarea problemei, însă rezultatele sale au fost ignorate, în mare parte, de experţi, relatează Science Alert.

,,Cunosc oameni care încearcă să rezolve problema de peste 40 de ani,'' afirmă Donald Richards, un statistician din Universitatea de Stat din Pennsylvania. ,,Eu am încercat să o rezolv timp de 30 de ani,'' adaugă el.

Prima dată a fost propusă în 1977, iar principiul Inegalităţii lui Gauss este relativ simplu: ,, Dacă două forme se suprapun, precum un cerc şi un dreptunghi, probabilitatea lovirii uneia dintre formele suprapuse (să spunem cu o săgeată) creşte şansele lovirii şi celeilalte forme.''

Thomas Royen a descoperit cum poate dovedi principiul IG în timp ce se spăla pe dinţi.,,În dimineaţa zilei de 17 iulie, a descoperit un mod de calcul derivativ al Inegalităţii lui Gauss,'' notează publicaţia Wolchover. Bărbatul nu ştia cum să utilizeze programul LaTex utilizat în general de către matematicieni, aşadar a scris totul în Word şi a publicat dovada pe arXiv.org.

Din cauza falselor dovezi privind rezolvarea IG, comunitatea matematicienilor a fost reticentă în privinţa rezultatelor lui Royen. După nenumărate încercări de expunere a rezultatelor, dovezile lui au fost, în cele din urmă, luate în considerare de către doi matematicieni polonezi, Rafal Latala şi studentul său Dariusz Matlak. Aceştia au restrîns şi revizuit dovezile lui Royen şi le-au publicat pe arXing.org.

Mulţumită lucrării sale, matematicienii de pretutindeni au început să dezbată rezolvarea lui Royen. Desigur există întrebări suplimentare care încă necesită răspunsuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?