X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Găgăuzia își va extinde cooperarea cu Turcia în agricultură și industrie

5 apr. 2017,, 11:15   Economie
1614 0

Găgăuzia intenționează să-și extindă cooperarea comercial-economică și pe cea din domeniul investițiilor cu Turcia, în special, prin stabilirea unor relații noi în domeniul agriculturii și industriei cu orașul turc industrial dezvoltat Konya, precum și prin deschiderea de către oamenii de afaceri, din orașul menționat, a societăților mixte pe teritoriul UTA.

Aceste chestiuni au fost discutate în cadrul întîlnirii oficiale a bașcanului Găgăuziei Irina Vlah cu guvernatorul orașului Konya din Turcia Yakup Canbulat, care s-a desfășurat la reședința ultimului, punîndu-se accentul pe posibilitățile de cooperare economică între regiuni, informează NOI.md.

Potrivit comunicatului Serviciului de presă al bașcanului, cele două părți au discutat despre posibilitatea semnării unui acord de cooperare în domeniul social-economic și umanitar între municipiul Comrat și orașul Konya. Irina Vlah și Yakup Canbulat au convenit asupra faptului că la baza acordului trebuie să stea chestiunile de natură economică. În plus, părțile au identificat aspecte ale posibilei cooperări în alte domenii.

"Ne dorim foarte mult să fim utili pentru Găgăuzia. Am putea examina cooperarea în domeniul agriculturii, educației, culturii și industriei. În regiunea noastră se află 9 parcuri industriale, cinci dintre care sînt noi și se dezvoltă dinamic. Sper că aceasta nu este prima vizită a delegației găgăuze în Konya și că în curînd vom defini planul de cooperare", spus guvernatorul or. Konya Yakup Canbulat.

La rîndul său, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, i-a prezentat omologului său oportunitățile investiționale din UTA. Potrivit șefei autonomiei, legislația regiunii creează condiții favorabile pentru atragerea investițiilor străine.

"Știm că Konya este un oraș dezvoltat industrial și sîntem foarte cointeresați ca oamenii de afaceri din orașului dvs. să deschidă pe teritoriul Găgăuziei întreprinderi mixte. De aceea, îi așteptăm, în scurt timp, pe reprezentanții mediului de afaceri din orașul Konya, să vină în regiunea noastră", a subliniat Irina Vlah.

În cadrul vizitei, delegația Găgăuziei a vizitat Camera de Comerț și Industrie a orașului Konya, unde a avut loc prezentarea potențialului investițional al autonomiei cu participarea oamenilor de afaceri. Prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vadim Ceban, le-a prezentat colegilor turci informații despre domeniile de afaceri preferențiale pentru autonomie.

Prezent la prezentare, președintele Asociației de Prietenie Moldo-turcă "Dostluk", Rafet Köksal, care pledează pentru promovarea relațiilor economice dintre Turcia și Găgăuzia, a subliniat că avantajul autonomiei constă în poziția sa geografică favorabilă.

"Autonomia Găgăuziei poate deveni o platformă bună pentru businessmenii din Turcia, care doresc să lucreze livrîndu-și producția atît pe piețele din Federația Rusă și țările CSI, cît și pe cele europene. Îndemn oamenii de afaceri din Turcia să examineze Găgăuzia din această perspectivă", a menționat Rafet Köksal.

În cadrul vizitei, delegația din Găgăuzia va participa la Summit-ul Economic Euro-Asiatic

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?