X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trupele de carabinieri din Moldova vor fi reformate

4 apr. 2017,, 16:08   Societate
8950 0

Trupele de carabinieri din Moldova urmează a fi reorganizate și integrate în sistemul polițienesc, cu păstrarea statutului militar și independenței operaționale, informează NOI.md.

Acest scop și-l propune Ministerul Afacerilor Interne în Strategia de reformare a trupelor de carabinieri pentru anii 2017-2020. Documentul prevede înlocuirea militarilor în termen cu personal profesionalizat, astfel încît la finele anului 2020 ponderea militarilor angajați pe bază de contract să ajungă treptat la 100%. În consecință, cheltuielile necesare pentru salarizarea și dotarea cu echipament a carabinierilor vor crește, se arată în document.

La etapa inițială a reformei, sarcinile de asigurare a ordinii publice vor fi atribuite atît poliției, cît și carabinierilor. Ulterior, misiunile de restabilire a ordinii publice vor reveni doar trupelor de carabinieri. Reprezentanții Ministerului de Interne argumentează necesitatea acestei reforme prin capacitatea redusă a carabinierilor de a îndeplini misiuni de ordine și securitate publică, îndeosebi în plan teritorial.

„Lipsa efectivului profesionalizat capabil să asigure acoperirea tuturor necesităților operaționale, pregătirea poliţienească deficitară, dotarea inadecvată şi insuficiența resurselor materiale indică urgenţa reformării trupelor de carabinieri. Ca urmare, carabinierii vor deveni o structură profesionalizată, capabilă să îndeplinească misiuni specifice în situații de normalitate, situații specifice și situații de criză de ordine publică și, totodată, atribuțiile prevăzute de lege în situații de urgență, de asediu și de război”, se arată în proiectul Strategiei.

În prezent, pentru executarea misiunilor atribuite, zilnic sînt antrenați, în medie 1400 de carabinieri, aceasta fiind limita maximă disponibilă, număr insuficient pentru acoperirea teritoriului național. Proiectul Strategiei urmează a fi aprobat la ședința de mîine a Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?