Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Comisia Parlamentară a susţinut iniţiativa liberalilor

4 apr. 2017,, 15:45   Politică
9547 16

Comisia parlamentară pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică a susţinut iniţiativa de a declara ziua de 27 martie drept sărbătoare oficială - Ziua unirii Basarabiei cu România.

Proiectul de lege în acest sens al Partidului Liberal a fost aprobat marţi în şedinţa Comisiei şi este recomandat Parlamentului de a fi votat în prima lectură.

Potrivit agenţiei INFOTAG, preşedintele Comisiei, deputatul liberal şi unul din autorii iniţiativei, Roman Boţan, a spus că "proiectul de lege nu este motiv pentru discuţii savante, deoarece pentru aceasta există istoria Moldovei".

"Unirea Basarabiei cu România în 1918 a permis cetăţenilor să evite măcelul care a fost în Ucraina, să evite foametea şi deportările. Însă în 1940 a avut loc o nouă ocupaţie sovietică", a spus el.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 24 martie, Parlamentul a refuzat să includă pe ordinea de zi iniţiativa legislativă a PL privind declararea zilei de 27 martie drept sărbătoare naţională.

Iniţiativa legislativă a PL a fost înaintată în Parlament pe 17 martie. Aceasta presupune proclamarea drept sărbătoare naţională a zilei de 27 martie - Ziua unirii Basarabiei cu România. Autorii iniţiativei constată că unirea a fost anulată în urma Pactului Molotov-Ribbentrop din 23 august 1939 şi a ultimatumului sovietic din 26-28 iunie 1940.

La şedinţa din 14 martie, Parlamentul României a declarat unirea Basarabiei cu România drept sărbătoare naţională, fapt ce a fost criticat de preşedintele Moldovei, Igor Dodon, care a solicitat Bucureştiului să nu se implice în treburile interne ale Moldovei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?