Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ucraina a răspun organizatorilor Eurovisionului

4 apr. 2017,, 14:49   Externe
3144 0

Companiile de televiziune și radio ale Ucrainei au îndemnat Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) să nu se amestece în afacerile interne ale ţării şi să respecte suveranitatea ei.

Consiliul de observatori a fost indignat de scrisoarea şefei EBU, Ingrid Deltenre, în care ea a declarat că autorităţile de la Kiev ar putea fi sancţionate din motivul că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a interzis intrarea în ţară a reprezentantei Rusiei, Iuliei Samoilova, pentru a participa la concursul Eurovision-2017.

Cererea de a anula decizia SSU, adoptată în limitele abilităţilor lui legale, la fel ca şi teza privind coordonarea deciziilor SSU cu EBU, pot fi calificate ca „amestec în afacerile interne ale Ucrainei, ceea ce depăşeşte limitele atribuţiilor EBU şi obiectivele concursului Eurovision”, a menţionat Consiliul de observatori.

„O îndemnăm pe doamna Ingrid Deltenre şi în persoana ei pe Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune să respecte suveranitatea Ucrainei, să nu transforme Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune în instrument de intensificare a manipulărilor politice străine şi să nu împiedice cu atare declaraţii desfăşurarea normală a concursului – atît anul curent, cît şi pe viitor”, se menţionează în declaraţia Consiliului de observatori. Compania Naţională Teleradio a îndemnat, de asemenea, EBU „să evite ameninţările privind excluderea Ucrainei din rîndurile participanţilor la concursul Eurovision.

Pe 22 martie a devenit cunoscut faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a interzis pe trei ani intrarea în ţară a interpretei din Rusia Iulia Samoilova. SSU consideră că Samoilova, evoluînd în vara anului 2015 într-un concert din Crimeea, a încălcat hotărîrea Cabinetului de miniştri al Ucrainei, în conformitate cu care cetăţenii străini trebuie să aibă permisiune specială pentru a vizita teritoriul peninsulei. Un şir de persoane publice şi oameni de cultură din Rusia au propus contestarea deciziei Ucrainei în instanţele internaţionale.

La rîndul său, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune şi-a exprimat decepţia în legătură cu hotărîrea autorităţilor ucrainene de a interzice intrarea în ţară a Iuliei Samoilova. EBU a propus, de asemenea, primului canal să organizeze difuzarea în direct a evoluţiei Iuliei Samoilova pentru a participa la concurs. Canalul însă a respins această propunere. Ea a fost respinsă şi de Kiev, care a declarat că difuzarea va încălca legile ucrainene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?