X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Turcia promite noi operațiuni "antiteroriste" în Siria

4 apr. 2017,, 21:00   Externe
1202 0

Președintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat luni că Turcia va lansa noi operațiuni "antiteroriste" după ce a încheiat săptămîna trecută ofensiva declanșată în august anul trecut, în nordul Siriei, transmite AFP.

Ankara a anunțat miercuri finalul operațiunii "Scutul Eufratului", lansată pe 24 august contra jihadiștilor din gruparea Stat Islamic (SI) și milițiilor kurde.

"Prima fază, operațiunea "Scutul Eufratului", efectuată pentru eliminarea teroriștilor din Al-Bab, a luat sfîrșit. Dar vor exista altele după aceasta", a declarat Erdogan, într-un discurs televizat din cadrul unui miting la Trabzon.

El a amenințat în special gruparea SI, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și milițiile kurde siriene YPG, promițîndu-le "foarte frumoase surprize" în această primăvară.

În cadrul "Scutului Eufratului", rebelii sirieni sprijiniți de Turcia au recucerit de la jihadiști mai multe orașe, printre care Jarablos, Al-Rai, Dabiq și în final Al-Bab, unde armata turcă a suferit pierderi grele.

Ankara afirmă că vrea să acționeze alături de aliații săi, dar fără milițiile kurde YPG pe care le consideră "teroriste", la recucerirea capitalei de facto a SI în Siria, orașul Raqqa.

Dar Turcia pare exclusă de la pregătirile în curs pentru o ofensivă la Raqqa, în timp ce YPG, aliate ale Statelor Unite, sînt chemate să joace un rol de prim-plan.

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, în vizită la Ankara săptămîna trecută, a evitat mai multe întrebări pe acest subiect într-o aparentă grijă de a nu irita gazdele sale turce, care critică regulat Washingtonul pentru cooperarea sa cu YPG.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?