Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cine va finanța referendumul inițiat de președintele Dodon?

4 apr. 2017,, 10:59   Politică
10842 27

Premierul Pavel Filip susține că Guvernul nu va aloca bani pentru organizarea referendumului inițiat de președintele Igor Dodon, comunică NOI.md.

Șeful executivului a precizat la o emisiune televizată că ar prefera să direcționeze acești bani spre majorarea salariilor angajaților din sfera educației decît să-i aloce pentru organizarea unui referendum „lipsit de substanță” în opinia sa.

„Aceasta este o altă inițiativă politicianistă a președintelui. El vrea să-și facă campanie electorală pe seama banilor statului. Nu va merge acest lucru. Guvernul nu are de gînd să finanțeze acest referendum, pentru că este vorba despre 60-70 de milioane de lei”, a comentat Filip.

Potrivit lui, două chestiuni propuse spre referendum consultativ țin de materia constituțională și, prin urmare, nu pot fi supuse plebiscitului. Filip a remarcat că, atît propunerea micșorării numărului de deputați pînă la 71, cît și cea a lărgirii competențelor președintelui sînt idei populiste. „Parlamentul trebuie să fie un organ lucrativ și cu multă competență. Dacă vom micșora numărul la doar 71 de deputați, atunci nu vom avea din ce crea comisii în Parlament”.

Nici propunerea cu privire la acordarea de împuterniciri suplimentare președintelui nu este pe placul premierului. „Aici vom călca pe aceeași greblă pe care am călcat de mai multe ori. Nu este demult trecută în istorie faza cînd Parlamentul nu putea alege președintele. Ce vrea să facă dl Dodon e să mai provoace niște blocaje în Constituție, astfel încît să nu mai avem stabilitate politică în Moldova”, a concluzionat Filip.
Șeful statului a semnat săptămîna trecută un decret cu privire la inițierea unui referendum republican pe marginea a patru subiecte: anularea legii cu privire la transformarea în datorie de stat a banilor furați din sistemul bancar, acordarea de împuterniciri suplimentare președintelui, reducerea numărului de deputați în Parlament pînă la 71 și introducerea în programul școlar a disciplinei „Istoria Moldovei".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?