Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Miniștri din 10 țări din Europa își dau întîlnire la Chișinău

3 apr. 2017,, 16:10   Societate
2267 1

Republica Moldova găzduiește în premieră un forum inedit în domeniul sănătății – Forumul ministerial al Rețelei de Sănătate din Europa de Sud-Est (SEEHN).

10 miniștri ai sănătății din Europa de Sud-Est vor discuta timp de două zile probleme cu care se confruntă aceste țări participante privind sănătatea populației și soluțiile acestora, relatează NOI.md.

Potrivit directorului regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Regiunea Europeană, Zsuzsanna Jakab, miniștrii prezenți la forum vor discuta problema bolilor netransmisibile, metode de îmbunătățire a serviciilor de sănătate, impactul migrației și al situației economice asupra sănătății publice și colaborarea în domeniul sănătății publice.

La rîndul său, ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ruxanda Glavan, a menționat că în cadrul forumului va fi adoptată o declarație care prevede cooperarea în domeniul reducerii ratei mortalității materne, a nou-născuților și a copiilor cu vîrsta de pînă la cinci ani; acțiuni pentru combaterea infecției HIV, a tuberculozei și hepatitei virale.

„Sînt necesare tratamente eficiente și pentru combaterea maladiilor cronice sau transmisibile, care, deși sînt cunoscute de mulți ani, totuși dezvoltă rezistență la tratamente, provocînd un număr mare de decese sau dizabilități în rîndul populației apte de muncă. Iată de ce ne-am propus să fim mai buni în colaborarea regională, ca să putem eradica atît bolile transmisibile, cît și pe cele netransmisibile”, a subliniat Glavan.

La fel, vor fi abordate măsurile comune de prevenire a bolilor cronice, a consumului de alcool și droguri, îmbunătățirea asistenței medicale, asigurarea accesului la servicii de sănătate reproductivă, medicamente și vaccinuri.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?