Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

1 aprilie – Ziua Internațională a Păcălelilor

1 apr. 2022,, 08:00   Societate
10414 0

Foarte puțini știu că obiceiul de a face farse și a păcăli de 1 aprilie este vechi de cîteva secole.

De obicei, pentru a se distra, în această zi oamenii obișnuiesc să își păcălească apropiații.

Cea mai veche referire la ziua păcălelilor a fost făcută într-un poem flamand din 1539, în care un bărbat și-ar fi păcălit servitorul chiar în ziua de 1 aprilie.

Există mai multe tradiții legate de ziua de 1 aprilie, de exemplu în Franţa, Belgia, Italia şi Olanda, Canada, Portugalia și Spania o tradiţie de Ziua Păcălelilor – numită ”peştele lui aprilie” – constă în lipirea unui peşte din hîrtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.

În Marea Britanie, cei care se lasă păcăliți de 1 aprilie sînt numiți ”noddy”, iar în anumite zone sărbătoarea poate dura chiar și două zile. În Scoţia, ziua farselor este denumită în mod tradiţional „ziua vînătorii de prostănaci”, ea avînd și semnificația de sosire a primăverii.

În Polonia, de 1 aprilie sînt evitate activitățile serioase, oamenii fac glume și farse pentru a se distra. În partea opusă este Danemarca și Suedia, aici ziua păcălelilor este considerată ziua de 1 mai.

Cei mai ingenioși la acest capitol rămîn a fi oamenii din unele ţări din sudul Statelor Unite, care sărbătoresc chiar săptămîna farselor, care începe cu şapte zile înainte de ziua propriu-zisă a păcălelilor.

În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a servit pentru presa și site-urile internaționale drept prilej de a-i face pe oameni să zîmbească copios pe marginea știrilor haioase care apar în această zi.

Între acestea se numără scaunul pentru cîini de la Ikea, "lansat" pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burgerul pentru stîngaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

Indiferent de țară, cert este un singur lucru: ziua de 1 aprilie are drept scop să îi scoate din amorțire pe oamenii care sînt prinși în rutina zilnică, să îi facă să zîmbescă, să trăiască din plin și să nu uite de lucrurile mici care îi fac fericiți.

Voi pe cine păcăliți astăzi?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?