X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

150 de persoane cu dizabilități intelectuale au fost plasate în familii

31 mar. 2017,, 17:00   Societate
1721 0

Din 2008 pînă în prezent, 150 de persoane cu dizabilități intelectuale au fost transferate din instituții rezidențiale în familii și în servicii comunitare.

Practicile de succes în cadrul programului „Comunitate inclusivă-Moldova” au fost prezentate în cadrul unei conferințe naționale organizate de Keystone Moldova, transmite IPN.

Directorul executiv Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, spune că programul a pornit de la ideea dezvoltării a două modele de case comunitare sau locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Ulterior, au fost procurate case obișnuite în centrele raionale sau în sate, unde beneficiarii locuiesc cîte 4-6 persoane.

„Am ajuns că avem scoși din casa internat Orhei, 40 de băieți cu dizabilități intelectuale. Mai bine de jumătate sînt plasați în servicii comunitare, în familii. Pentru ei am făcut case comunitare sau locuințe protejate. Cei care locuiesc în locuințele protejate sînt angajați în cîmpul muncii, primesc pensie, ceea ace le oferă oportunitatea de a avea un trai independent”, a comunicat Ludmila Malcoci.

Și părinții au fost instruiți cum să lucreze cu copiii lor cu dizabilități intelectuale. Au fost create grupuri de suport, din care au făcut parte profesori, primari, educatori etc.

Prezentînd istoria de succes a unui tînăr dezinstituționalizat, Veronica Rotaru, managerul locuinței protejate din Fălești, a spus că acesta a reușit să se angajeze în cîmpul muncii și să-și întemeieze o familie.

Valentina Grubea, din Florițoaia Nouă, Ungheni, are trei copii mari care sînt plecați peste hotare. Femeia a hotărît să ia în casa sa pe unul din tinerii dezinstituționalizați. Spune despre acesta că este sociabil și s-a integrat ușor în comunitate. A făcut o pasiune pentru cultivarea florilor și acum îngrijește de propria grădină.

Programul „Comunitate Inclusivă-Moldova” este un parteneriat public-privat dintre Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Keystone Moldova și Soros Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?