X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Interdicție de vînzare a nisipului și pietrișului, în Moldova

31 mar. 2017,, 10:07   Economie
3973 0

În Republica Moldova va fi interzisă vînzarea nisipului, prundișului, pietrișului și pietrelor extrase în procesul de curățire a albiei rîurilor, iar contravenienții vor fi supuși unor sancțiuni penale.

Acest lucru este prevăzut de amendamentele la Legea privind transportul naval intern și Codul penal, adoptate de Parlament în prima lectură, relatează NOI.md.

Modificările au fost propuse de Ministerul Mediului, care a menționat că varianta actuala a Legii privind transportul naval intern nu conține prevederi ce țin de folosirea sedimentelor solide (nisip, prundiș, pietriș, pietre) obținute în urma efectuării lucrărilor de amenajare și menținere (întreținere, curățire) a șenalului navigabil.

Pînă în prezent aceste sedimente erau extrase în scopul vînzării de către diverse persoane fizice și juridice, în pofida faptului că alte acte legislative interzic acest lucru. Sub pretextul curățirii albiei rîurilor, persoanele fizice și juridice extrăgeau și vindeau nisipul și prundișul din albiile rîurilor, în special cea a Nistrului și Prutului.

Totodată, nimeni nu a ținut evidența volumului de nisip și prundiș obținut în acest mod, de aceea este imposibilă estimarea volumului real al prejudiciului cauzat ecosistemului rîurilor, precum și economiei țării de pe urma vînzării sedimentelor solide extrase ilegal din rîuri.

Potrivit ministerului de resort, curățirea șenalului navigabil a fost realizată în locurile unde nu există nici porturi și nici navigație. Aceste acțiuni ilegale au dus la daune ireparabile cauzate ecosistemelor Prut și Nistru, a afectat negativ diversitatea resurselor biologice, calitatea apei și capacitatea de autoepurare a apelor.
Potrivit datelor Serviciului Piscicol, doar în anii 2002-2014 prejudiciul adus resurselor piscicole a însumat 2 milioane de lei, în timp ce volumul de minerale extras a constituit 250 de mii de metri cubi. Potrivit modificărilor aprobate, în Moldova va fi interzisă vînzarea de sedimente solide: nisip, prundiș, pietriș și pietre extrase în procesul lucrărilor de curățire a albiei rîurilor. Toate aceste sedimente extrase în timpul lucrărilor de amenajare și menținere (întreținere, curățire) a șenalului navigabil vor fi restituite obligatoriu în amontele rîurilor sau fluviilor.

De asemenea, se prevede că toate lucrările pe căile navigabile interne ar trebui să fie efectuate în afara perioadei de interdicție a pescuitului. Persoanele care distrug albia rîurilor, cuvetele lacurilor, iazurilor și lacurilor de acumulare vor fi pedepsite cu amendă sau închisoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?