X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ce a discutat Filip cu secretarul general al NATO

30 mar. 2017,, 14:30   Politică
3216 11

Guvernul de la Chișinău optează pentru dinamizarea parteneriatului cu NATO în domeniile de interes comun, în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută de prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, care a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, notează NOI.md.

În cadrul întîlnirii o atenție deosebită a fost acordată procesului de definire a obiectivelor de colaborare ce urmează a fi incluse în Planul individual de acţiuni al parteneriatului Republica Moldova – Alianța Nord-Atlantică pentru perioada 2017-2019.

„Acest document este practic definitivat și, în cel mai apropiat timp, va fi transmis Cartierului General al NATO pentru consultare”, a precizat Pavel Filip.

Printre principalele direcții de cooperare RM-NATO pentru viitor se regăsesc proiectele în domeniul securităţii cibernetice și finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide. „Aceste proiecte vor aduce beneficii tangibile pentru securitatea ţării, sănătatea cetăţenilor şi mediul ambiant”, a subliniat Pavel Filip.

Totodată, prim-ministrul a reiterat că Guvernul va acorda tot suportul necesar pentru deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chişinău, conform Acordului semnat la sfîrșitului anului trecut. „Sînt convins că activităţile Oficiului vor contribui la valorificarea plenară a potenţialului de cooperare cu Alianţa. Republica Moldova este o țară neutră, dar care înțelege valoarea parteneriatului cu NATO. Neutralitatea nu înseamnă izolare de comunitatea internațională”, a mai spus șeful Executivului.

La rîndul său, Jens Stoltenberg a accentuat că Alianţa Nord-Atlantică respectă independența, integritatea teritorială, suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova.

„Oferim suport Republicii Moldova în implementarea reformelor asumate, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă contra corupției”, a declarat Jens Stoltenberg.

În același timp, el s-a referit și la Oficiul de Legătură NATO la Chișinău, care urmează să fie deschis în vara anului curent, accentuînd că acest oficiu va fi o misiune diplomatică care va avea doar angajați civili, așa cum există și în alte țări, inclusiv în Rusia și în țări neutre, precum Austria, Elveția și Finlanda. În context, Pavel Filip a menționat că este foarte important a comunica despre NATO și beneficiile oferite de Alianța Nord-Atlantică cetățenilor Republicii Moldova.

De asemenea, oficialii au avut un schimb de opinii referitoare la procesul de reglementare paşnică a conflictului transnistrean și participarea contingentului naţional la operațiunea de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?